sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древен град на инките крие златно съкровище

Древен град на инките крие златно съкровище

MarianaMariana
Джедай
3301121163
Древен град на инките крие златно съкровище

Повече от 15 години френския археолог Тиери Жамен търси следи от империята на инките както и останки от древния град Паитити в джунглите на Южно Перу. След откритията на над 35 различни уникални археологически обекта в това число погребални и церемониални центрове, крепости и по-малки градове Тиери Жамен и екипът му се отправят към Мачу Пикчу.

Основния мотив учените да напуснат департамента Куско е разказът на френския инженер Давид Креспи. Креспи, който понастоящем живее в Барселона, разказва на археолозите за откритието, което е направил през 2010 г. при посещението си в изгубения град.

Според думите на французина, при разходките си по улиците на града той е забелязал нещо като “странен заслон, който се намира в сърцето на града, в долната част на една от основните сгради.“ Креспи, който по професия е инженер, споделя откритието си с Тиери Жармен.

Древен град на инките крие златно съкровище

Археологът, заедно с други учени археолози от Регионалния офис на културата в Куско, посещава на място обекта. Предварителния оглед на обекта потвърждава подозренията на учените. Наистина става дума за врата. Дали тази врата препречва част от тунел е все още рано да се каже. Възможно е да не става дума за тайнствен тунел, а за погребална камера, подобна на тези които френските археолози вече са изследвали в долините на Лакко и Чуччусмайо.

За да се разбере със сигурност дали зад този особен зид се крият едно или повече помещения Жамен подава молба до Министерството на културата в Лима, за разрешение да извърши геофизично изследване с помощта на електромагнитната проводимост или с други думи да използва Георадар.

Няколко месеца официалното разрешение е получено и екипът от френски и перуански учени правят откритието на живота си. Въпросния зид наистина е входна врата и то не само към едно помещение. Данните от радара показва, че непосредствено зад стената е скрито стълбище, което води към няколко отделни помещения.

Два коридора независимо един от друг стигат до отделни камери, включително и зад главната квадратна камера. Използването на MFD (Molecular Frequencies Discriminator) e позволило на учените да направят и най-изненадващото разкритие – зад тези стени са складирани огромни количества злато и сребро.

Официалното откриване на входа запечатан преди повече от пет столетия от инките предстои. Учените още чакат отговор на молбата си за формално разрешение от страна на перуанските власти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати