Любопитни факти от живота на Клеопатра

Египетска мумия

Клеопатра е разполагала с всичко - любов...власт...богатство...престиж. Името й предизвиква възхищение и до днешни дни, а около личността й все още живеят легенди. Каква е била Клеопатра и как е успявала да постигне всичко това, еднозначен отговор не може и не би могъл да се даде. Все пак можем да предполагаме и вероятно няма да сбъркаме, ако кажем, че животът й е бил един добър сценарий, чиито режисьор и главен герой е била самата тя. С безпогрешната си интуиция и тактика, тя е успяла да постигне много.

Клеопатра не е обичала скуката и самотата. Отегчителните дни са били истинско мъчение за аналитичния й ум и буен нрав, затова през цялото време Клеопатра е измисляла интриги, репетирала диалози, пресмятала ходове. Пътят й до престола, който е заемала 18 години е сложна система от ходове, които са били замислени предварително.

Любовните преживявания, както и зачеването на първия син – Цезарион, също е предварително обмислен ход. Правилата на династията повелявали Клеопатра да се омъжи за собствения си по-малък брат и тя се съгласила, но формално. Клеопатра подбрала за себе си най-добрия от всички налични мъже – Цезар. Първата й поява пред Цезар също била плод на добре скроен сценарий.

Клеопатра се появила размотавайки се от килим, който слугите му донесли и поставили в краката му. Гениален начин за прикритие, за да се добере до него и изкусна шега – най-богатата и знатна царица изведнъж се появява от праха. Императорът за първи път виждал такава жена и подобно поведение...и той не устоял.

Противно на митовете, Клеопатра не блестяла с особена красота - хлътнали очи, орлов нос и изпъкнала брадичка. Но за сметка на това острият й ум компенсирал физическите несъвършенства. Тя измисляла различни любовни игри, за да задържа вниманието на Цезар и да поддържа сексуалния му глад. Клеопатра знаела много еротични похвати. Според някои митове дори сама подбирала проститутки, за да разнообразява леглото на императора. И не само, всяка сутрин тя се събуждала усмихната и умеела да разсмива Цезар както никой друг.

Царицата на Египет смятала тайните на изкушението за много полезно средство, чрез което да постигне целите си. Когато Антоний пожелал да се срещне с Клеопатра за първи път, тя неколкократно отлагала срещата, рискувайки той да загуби интерес към нея завинаги. Но това време царицата използвала, за да построи тайно грандиозен кораб, с който да изненада Антоний. Така тя се появила с целия си блясък в огромното съоръжение от скъпа дървесина, алени платна и излъчващо фантастични благоухания. Антоний едва дошъл на себе си и още преди преговорите разбрал кой от двамата е великият.

Клеопатра успяла да се омъжи за Антоний при наличието на жива римска съпруга – достойната и прекрасна Октавия. Твърди се, че Антоний изпадал в много променливи настроения. Когато бил гневен, Клеопатра абдикирала от полезрението му, а това веднага го карало да се разкайва за отношението си.

Египетска мумия

Може би тайната на величието на Клеопатра се дължи на нейната уникалност. Тя не се стремяла да подражава на никого, а самият си имидж градяла на момента. Египтянката примамила Марк Антоний при себе си в Александрия, когато морето било затворено за корабоплаване и римлянинът нямал възможност да се завърне в Рим. Клеопатра му предоставила разнообразна програма - всеки ден измисляла нещо ново – истински театър на удоволствието, с ежечасно обновяван репертоар. Замаян и очарован от преживяванията, Антоний забравил за своята Октавия.

Клеопатра не се страхувала от смъртта. В момента, в който разбрала, че тя и Антоний са обречени, египтянката разпуснала “обществото на неподражаемите” и основала “общество на стремящите се заедно към смъртта”, чиято цел била да се “опитоми” смъртта. Великата царица устройвала празници в подземните гробници, сама балсамирала трупове и вадила със собствените си ръце вътрешностите от телата.

Клеопатра изучила детайлно действието на отровите. Дори в сетните си дни не изневерила на себе си. Смъртта й, подобно на жизнения й път, също била режисирана до най-малкия детайл. Напускането на житейската сцена тя избрала да извърши чрез самоубийство. Самоубийство, при това по възможно най-красивия и екзотичен начин – ухапване от змия, която била поставена в смокинова кошница. Така и смъртта на Клеопатра останала в историята като красива и достойна, никой така и не успял да преведе по улиците на Александрия позорно окована гордата царица.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 9
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Miroslav Olegov Masyukov
Miroslav Olegov Masyukov
25.12.2013 01:07
Това е история,ине може да я промениш
1
0
Someone
Someone
29.01.2013 14:27
Много е хубава статията и хубаво разказана - кара ни да гледаме както разказващия е гладал, но чакай- той не е гледал. Ще е още толкова хубаво ако и знаехме от къде е информацията, за да имаме представа колко правилна и не е тя. :)
6
0