Любопитни Факти от живота на Кенеди

Джон Фицджералд Кенеди

Джон Фицджералд Кенеди е роден 29 май 1917 г. Той е 35-ият президент на САЩ. Произлиза от известната фамилия Кенеди и е считан за икона на американския либерализъм. Освен това е и единственият католик, избиран за президент в щатите. Кенеди, освен че е най-младият избран президент в историята на Съединените Американски Щати - едва 43 годишен, е и последният умрял, преди мандатът му да е изтекъл. Заема длъжността от 1961 г. до 1963 г., когато е убит.

Джон Кенеди се ражда в малкото градче Бруклайн, Масачузетс. Завършва училището Чоут Скул в Кентъки, след което постъпва в Принстън. Поради болест и прекъсване, година след това се мести в Харвард.

Още от дете, бъдещият президент има здравословни проблеми, които се оповестяват в обществото чак след неговата смърт. Още като много малък му е поставена диагнозата болест на Адисън. През юношеските си години преборва жълтеница, след което страда от колит, остеопороза и проблеми с кръста.

Въпреки разклатеното здраве Кенеди става началник-щаб на военноморската флота. Това става посредством ходатайстване от страна на баща му Джозеф Кенеди, по онова време посланик в Лондон. Следват мисии на в Панама и Нова Джорджия, където при мисия в морето бъдещият президент спасява силно обгорен моряк, като го издърпва, захапал със зъби спасителния му пояс. Награден е с медал. Такъв получава и след участието си във Втората световна война.

След геройската си военна служба той влиза в политиката, за да заеме мястото на загиналия си във войната по-голям брат. Избиран е два поредни мандата за кмет на Бостън, като често се отклонява от позициите на Демократическата партия и тогавашният президент - Хари Труман.

На 12 септември 1953г. се жени за фотографката Жаклин Лий Бувие. От този период и през следващите две години обаче здравословното му състояние много се влошава, дори получава последно причастие. През този период пише и публикува книгата Образи на смелостта, за която получава наградата Пулицър.

През 1960 г. Джон Кенеди декларира намерението си да се кандидатира за президент. Печели изборите за кандидат на Демократическата партия. На 12 септември произнася своята прочута реч в Хюстън, Тексас, в която уверява американския народ, че католицизмът му няма нищо общо с политиката, която ще води.

През септември и октомври същата година следват множество телевизионни дебати между Д. Кенеди и опонентът му - Ричард Никсън. Спокойствието и добрият външен вид на Кенеди правят добро впечатление на нацията и са повратна точка за избора му за президент. Той е избран на 8 ноември 1960 г. Има множество сериозни обвинения за изборни измами в много от щатите, но нищо не се доказва.

Положил клетва на 20 януари 1961 г., Кенеди веднага се заема с външната политика. Известни събития през неговото управление са провалът с операцията в Залива на прасетата, Кубинската ракетна криза, изграждането на Берлинската стена, надпреварата за Космоса, ранните събития във Виетнамската война и движението за гражданските права.

В страната си води успешна политика срещу расовата дискриминация. Предложенията му за намаляване на данъците върху доходите пък се приемат едва след смъртта му. Безработицата намалява, а сектори като тежката индустрия и автомобилостроенето преживяват истински бум.

Семейство Кенеди внасят атмосфера и в Белия дом. Те вярват, че това трябва да е място за почит на американската история, култура и достижения.

Джон Кенеди е убит в Далас, Тексас, 22 ноември 1963 г., петък, в 12:30 ч. За единствен извършител на убийството е посочен Лий Харви Осуалд, обвинен още същия ден. Два дни след това е прострелян смъртоносно в полицейския участък в Далас. Разследването по-късно сочи, че Осуалд е извършителят, но не са изключени и теории за конспирация. Обвиненият пък твърдял, че всичко е постановка и снимката, на която се вижда да държи оръжието на убийството, е фалшификат.

Има много версии за убийството на Кенеди. Най- разпространената се основава на факта, че е отнел правото на ФЕД (Федералния резерв на САЩ ) да печата банкноти. Показателно е, че веднага след встъпването си в длъжност, наследникът му по пост Линдън Джонсън възстановява това право. Тази теза се подкрепя и от факта, че Кенеди е един от малкото президенти на САЩ, който не е масон. Друга теория за убийството пък твърди, че е заради намерение на президента да разкрие контактите на държавата с извънземни цивилизации.

Каквато и да е истината обаче, тя никога няма да биде напълно изяснена. Важното е, че Джон Кенеди е един от най-известните президенти на САЩ, почитан и до днес.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати