Любопитни факти от живота на Наполеон

Наполеон

1. Наполеон Бонапарт е роден през 1769 година.

2. Бонапарт не е французин – роден е на остров Корсика. Родителите му са били италианци.

3. Наполеон е кръстен на рогозката, на която е роден.

4. Известен факт от раждането му е, че се е родил изключително бързо. Твърди се, че майка му дори не е имала време да легне.

5. Наполеон е учил за артилерийски офицер.

6. Наполеон е решил да защитава независимостта на Корсика, но след една битка, той обръща гръб на родното си място и отдава вниманието и усилията си в името на Франция.

7. По време на неговото управление са узаконени разводите.

8. Наполеон е провокирал да бъде измислен начин храната да може да се съхранява за по-дълго време. Целта била неговата армия да бъде сита. Обещал 12 хил. франка на този, който успее да измисли как да стане това. Наградата печели Никола Апер, след като измисля консервираната храна.

9. Всеобщата система от мерки (литър, килограм, метър) е била въведена от Наполеон. Това създава истинска революция в европейската търговия.

10. „Кодексът на Наполеон” – това е първият кодекс на гражданското право в историята на правната система. В наши дни той е в основата на много европейски законодателства.

11. Наполеон е имал фобия от котки.

Астрологически знаци

12. Твърди се, че Бонапарт е страдал също и от фобия заради ниския си ръст. Бил е висок точно 168 см.

13. Великият Наполеон е имал само един тестис (Хитлер също).

14. Сравнението му с Хитлер не може да бъде избегнато, тъй като историята странно се повтаря и при двамата (както при Кенеди и Линкълн) на период от 129 години. Родени са в разстояние на 129 г, Бонапарт идва на власт през 1804, а Хитлер през 1933 г – отново 129 години. И двамата започват да властват, като са на 44 годишна възраст. И двамата нападат Русия на 22 юни.

15. Наполеон оставя много трайна следа в историята – през военната си кариера - печели над 60 битки.

16. Забележителният, вече бивш, император Наполеон I Велики умира през 1821 г. Той е бил в прекрасно здраве и смъртта му изненадва много хора. Все още не е разгадана смъртта му – дали става дума за убийство по някакви политически причини, за отравяне или за естествена смърт.

17. Днес много често използваме сравнението „като Наполеон”- използва се за човек, който може да върши много неща едновременно.

Виж повече

Рейтинг

5 6
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
с
с
10.03.2013 00:30
Велик е.
2
0