Кои са маите

Кои са маите

Около 2500 г. пр.Хр. територията на съвременната държава Гватемала била обитавана от племена, които говорели на език, наречен по-късно от изследователите протомайа. С течение на годините тези племена са се разселили в различни региони и така сформирали удивителната цивилизация Майа.

През своя най-голям разцвет през 250-900 г. империята на маите обхващала огромни територии. Те се разпростирали в югозападните части на Мексико, южните части на САЩ, Гватемала, Белиз, части от Салвадор и Хондураз.

Кои са маите

Векове наред маите се учили как да пресушават блатистите земи, как да изграждат напоителни и отводнителни системи. Прехранвали са се със земеделие, лов и риболов.

Кои са маите

Градовете на маите притежавали неповторим облик, строели храмове във форма на стъпаловидни пирамиди, украсени със статуи и релефи.

Кои са маите

Територията на маите била разделена на градове-държави, които често воювали помежду си. Начело на всяко племе стоял вожд с наследствена власт. Жреците и управниците, заедно със своите слуги живеели в градовете, а обикновените хора живеели в колиби в малки селца.

Маите създават единственото в Америка йероглифно писмо от над 800 знака. Имали внушителни постижения в астрономията и математиката.

През 230 г. изригнал вулкан, който унищожил големи територии. Това е и краят на предкласическия период в историята на маите.

Между 300 и 800 г. маите и тяхната цивилизация достигат до разцвет. На полуостров Юкатан са построени много нови градове.

Маите са първите хора в Америка, които започнали да строят големи градове от камък. За да свържат градовете те са строили и пътища, минаващи през джунглите и блата. Не са използвали метални сечива, каруци или товарни животни. В градовете им се издигали внушителни дворци и храмове.

За тях животът на земята и този след смъртта били равностойни. Смятали са за нещо естествено да принасят жертви, за да умилостивят боговете. Множеството войни, които са водили довели до драстично намаляване на населението. Селското стопанство западнало, а до 950 г. повечето градове се превърнали в развалини. През 1200 г. преминали през кратък период на възход, но след три века били унищожени от испанските си завоеватели.

През 1511 г., когато за пръв път испанците достигнали тези земи, церемониалните центрове на империята отдавна били напуснати и територията била завладяна от нашествениците. Те унищожили високоразвитата култура, която заварили.

Най-вандалската постъпка извършил епископ Диего де Ланда. Той изгорил всички ръкописи и произведения на изкуството, които открил.

Рейтинг

5 4
4 4
3 7
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
!!!
!!!
25.02.2012 22:53
Интересно???!!!
1
0