Цар Соломон и царицата на Сава

Цар Соломон и царицата на Сава

В “Книга на царете” от Стария завет се крият сведения за някогашното посещение на царицата на Сава в двора на Соломон в Йерусалим. С помощта на различни загадки, чието съдържание не е достигнало до наши дни, тя искала да изпита легендарната му мъдрост.

Македа останала удивена и много радостна от факта, че слуховете относно израелския цар са напълно вярни: "Истина се говори значи в моята страна за твоите дела и мъдрост! А аз не вярвах, докато не дойдох и не се убедих със собствените си очи. И виждам, че не бе ми казана дори половината от истината. Ти си по-добър и мъдър дори от разпространяваната мълва. Блажени са твоите хора, блажени са всички твои ратаи, които стоят около теб през цялото време и слушат думите ти! "

Много подробни описания на срещата на двамата антични монарха от два различни континента са направени в древната етиопска хроника от 13 век - Kebra Nagаst ("Величието на царете"). Описано е библейското възникване на човечеството, историята за Соломон и Македа, възникването на втория Заян (Zion) в Африка и залеза на Израел. Не е учудващо, че тези събития са разгледани толкова подробно: те са фундаментални за етиопската православна църква и династията на Соломон, които са продължили да съществуват и до днешно време с техния последен император Хайле Селасие.

Книгата доказва израелския произход на законните етиопски царе, пътуването на табернакула (дарохранителницата) и изборът на Господ да сътвори земния си дом именно в земите на Етиопия. Табернакул, или преведено също дарохранителница, е мястото където става свещения контакт между човека и Бога. В миналото той е наподобявал палатка, а днес вече прилича на ракла. На достъпен език е описана и срещата на езическата царица с божествения монарх.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати