Разкриха защо цивилизацията на маите е изчезнала

Разкриха защо цивилизацията на маите е изчезнала

Една от загадките, които оставаха неразрешени и до днес, е причината за изчезването на древната цивилизация на Маите. Как една толкова напреднала и развита цивилизация с население от над 19 милиона изчезва внезапно в продължение на около един век?

Учени от Университета в Синсинати провеждат редица изследвания, свързани с промени в климата, условията на живот и други причини, които може да са имали ефект върху изчезването на Маите. Това, което установяват, са токсични нива на замърсяване в централните резервоари на древния град Тикал, град на Маите, намиращ се в днешна Гватемала.

Маите

Направена е констатация, че продължилите няколко десетилетия суши също са причинили изселването на маите, а впоследствие и пълното изоставяне на града. Наслагването на токсични отпадъци в източника на вода за жителите на града най-вероятно е довело до редица болести и следователно до упадъка на този великолепен град.

Проведен геохимичен анализ установява, че двата резервоара, които са най-близо до градския дворец и храм, съдържат токсични нива на живак. Изследователите от Университета в Синсинати проследяват произхода му до пигмент, който маите използвали за украсяване на сгради, глинени съдове и други стоки. По време на дъждовните бури живакът в пигмента се просмуквал в резервоарите, където през годините се утаявал и натрупвал.

Също така е установено, че в тези резервоари са се съдържали и други вредни вещества като например високо съдържание на фосфати. Предполага се, че те са попаднали там вследствие на изхвърлените хранителни отпадъци и фекалиите.

Обикновено такъв тип органично замърсяване без нужното пречистване води до натрупване на т.нар. цианобактерии, които отделят смъртоносни токсини.

Отравяйки хората с живак, водата е повлияла и върху засилването на т.нар. метаболитен синдром или комбинация от затлъстяване и проблеми с преработването и обмяната на веществата.

Изчезване на маите

Това, съчетано с липсата на чиста питейна вода, може би е подкопало до голяма степен властта на владетеля на града и е довело до злощастния край на Тикал.

Според учените, ако такъв сценарий е възможен там, най-вероятно нещо подобно се е случило и с други големи градове на маите и е спомогнало за разселването, претопяването, а впоследствие и изчезването им между 8 и 9 век.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати