sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Праисторически мумии – отровени

Праисторически мумии – отровени

Праисторически мумии – отровени

Според ново изследване отровна питейна вода е причината за смъртта на някои от най-старите мумии в света, намерени в суровите северни пустини на Чили.

Смъртоносният елемент арсен, съдържащ се в големи количества в питейната вода на северната долина Камаронес в Чили, вероятно е тровел крайбрежния народ Чинчоро векове наред още отпреди 7000 години, сочи анализ на косъм от мумия.

Според Бернардо Ариаза от Universidad de Tarapacá de Arica в Чили древният народ продължително е бил изложен на арсен, пиейки от замърсената вода.

Чинчоро, които не били наясно с факта, че приемат безвкусния и невидим токсин, вероятно са страдали от рак на кожата, белите дробове, пикочния мехур и бъбреците задно с редица други поражения върху организма.

След като умирали, жертвите на отровата понякога били мумифицирани. Вътрешните им органи били замествани от почва и тръстика.

Преди около 7000 години народът Чинчоро бил първото общество, за което се знае, че е практикувало мумифициране във всички социални класи включително възрастни, деца и дори ембриони.

Праисторически мумии – отровени

Ариаза твърди, че зародишите и новородените били особено податливи на отравяне с арсен. Тъй като най-ранните мумии са ембриони и новородени, той предполага , че високият процент на спонтанни аборти може да е вдъхновил процеса на мумифициране.

Заплахата обаче не остава само в миналото. Питейната вода в долината все още съдържа стотици пъти повече от вредното вещество, отколкото е безопасно според Световната здравна организация. Това принуждава местните жители да се снабдяват с вода от другаде.

Ариаза и неговите колеги изучили проби от косми на 46 древни мумии, намерени на пет различни места в пресъхналата долина. Някои от изучените тела , погребани около 1700 години преди новата ера, са се запазили по естествен път , заради сухия климат.

Резултатите показали, че в косата на девет от всеки десет чинчоро мумии - вариращи на възраст от 600 до 7000 години – нивото на арсен било повече от един микрограм в един грам косми, което е достатъчно високо да причини проблеми със здравето.

Метали като арсена са често срещани в региона и обкръжаващите го вулканични склонове. Tези отровни метали са сезонно отмивани в реките от топенето на снеговете, предоставяйки питейна вода на хората надолу по течението.

Веднъж проникнало в тялото, веществото се наслагва в кератиновата тъкън, от която се състоят човешките нокти и косми. Затова в един единствен мумифициран косъм се пази информация за отровните елементи, на които е бил изложен собственикът му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати