sanovnik.bg»Статии»Сънища»Децата казват първата си дума насън

Децата казват първата си дума насън

бебе

На практика почти всички родители са се сблъсквали с една и съща ситуация: докато спи, детето им се смее, плаче и говори. Какви са обаче причините за това явление и доколко то е безопасно?

Доказано е, че първата дума, независимо дали тя е тата, мама или баба, детето изрича не пред умилените си близки роднини, а докато спи. В процеса на учене на речта детето много пъти ще говори насън.

Този процес продължава и след като детето вече се е научило да говори. Според учените говоренето насън в повечето случаи е съвсем безвредно и дори помага на детето да се адаптира към околната среда.

Работата е там, че детската нервна система е доста по-несъвършена от тази на възрастните и поради тази причина тя е и много по-неустойчива и по-нестабилна, отколкото нервната система на мама и тате, например.

Изминалите през деня събития, които мозъчето на хлапето попива като сюнгер, могат да се превърнат в истински стрес за него, докато спи. Независимо дали са били радостни или тъжни, ефектът често е един и същ.

В този случай говоренето насън е просто резултат от силните емоции и прекалено ярките впечатления, които са се запечатали в паметта на детето. Ако наследникът ви обаче често плаче нощем, докато спи, трябва да вземете мерки.

Дете

Явно неговата нервна система е по-силно възбудима, затова обърнете внимание на последните часове от деня. Бъдете близо до него, за да е спокойно, независимо на каква възраст е. Не му давайте да гледа телевизия.

Докато спи, в стаята му трябва да влиза свеж въздух – поне за половин час отворете прозореца. Естествено, ако детето е малко, ще ви трябва прозорец с двуосев механизъм, така че хем да влиза въздух, хем да няма опасност детето да обърка прозореца с вратата и да падне.

Ако детето само си мърмори и говори нещо несвързано насън, без да се вълнува особено и да се буди, няма страшно. По този начин децата облекчават прехода си към следващата стадия на съня.

Но ако говоренето насън се съчетава често със среднощни кошмари или сомнамбулизъм, както и объркване на съзнанието и неадекватно поведение след събуждане, трябва да се обърнете към детски невролог.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мими
Мими
04.04.2014 17:37
Бебето ми, никога не е говорело на сън, е направи го чак след като проговори.. Та и възрастните го правим понякога. Когато бебето плаче често насън да вземем мерки... Странно, бебетата често плачат насън защото са гладни, никнат им зъбки, колики...Няма нужда от специалисти,а от повече любов и близост с мама... Когато детето е малко по-голямо, 2,5 - 3 годинки и нагоре и често се буди, плачейки тогава може и да е проблем, но не детето, а ние ще имаме нужда от специалист, щом не съумяваме да разберем причините. Децата всичко си казват, а на тази крехка възраст, ако мама не знае какво му е...каква майка е? Ако детето си е нормално, то е разбираемо. След бурни емоции вечер е нормално да е превъзбудено. Ако ходи на детска градина или ясла, ако родителите намират начин да разговарят с него, не мисля, че би имало проблеми. След като психолозите, намират начин да изкопчат истината от децата, защо пък родителите да не можем? Родителите трябва да са добри педагози и психолози преди всичко и щом си решил да ставаш родител, трябва да го правиш отговорно! Проблемите идват от там, че родителите често пренебрегват децата си, мислейки че те са малки и не разбират, но всъщност не е така и това е причината да не разговарят с нас. Моя син плачеше нощем, често в един период, разбрах причината и я отстранихме и всичко се оправи... Просто докато са малки бебета отразявайте емоциите им, чувствата ми, после ги изслушвайте и пак ги отстранявайте и не мисля, че ще имате проблеми! А именно всички проблеми възникват от липсата ни на образованост и грешките, които допускаме в най-ранна възраст и после се питаме, защо!
1
0