Най-сладкият сън е между вторник и сряда вечерта

Сън

Най-добре се наспиваме в нощта между вторник и сряда, установи проучване на компанията Оптима-лайф. Анализът на 5000 души е категоричен, че най-сладко се спи точно е този период от седмицата.

Обилните трапези, прекаляването с алкохола и развлеченията през почивните дни пречат на здравословния сън и именно затова в понеделник сме най-кисели, категорични са учените пред Дейли мейл.

Изследването сред доброволците е показало, че въввторник вечерта сънят е най-възстановяващ, макар че не е най-дългият.

Експериментите са продължили 3 последователни дни и през цялото време на участниците са се правени тестове за стрес.

Според данните жените спят по-дълго от мъжете. На нежната половина от човечеството са им необходими 8 часа и 34 минути сън на денонощие, за да си починат добре, а на мъжете са им необходими с 11 минути по-малко.

Събуждане

Най-дълго се спи през уикенда, показва още проучването. Хората спят с един час повече, когато не трябва да стават за работа. Този сън обаче е най-малко здравословен и е с най-нисък възстановяващ ефект.

Почивните дни ни предразполагат към обилно хранене и злоупотребяване с алкохола, което повишава нивата на кортизол – хормонът на стреса, в организма.

В резултата на това спим по-лошо в сравнение със съня през работната седмица.

Освен вечерта между вторник и сряда проучването е показало, че ободрително действа и сънят между четвъртък и петък.

Експертите са категории, че не трябва да обръщаме внимание само на броя на часове, а и на качеството на сън.

Най-ясният показател, че сънят ви е бил здравословен, е събуждането – трябва да се чувствате свежи и бодри, а не раздразнени с нужда за още почивка.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати