Защо заспиваме трудно при преумора?

Инсомния

Думата инсомния (безсъние) идва от латинската insomnia и обозначава състояние, при което човек не може да заспи, или сънят му е непълноценен.

В резултат той се чувства изморен, сънлив, малко нервен. Всичко това дава отражение на работния процес, комуникацията, настроението и здравето в бъдеще.

Оказва се, че много хора заспиват трудно. При някои проблемът е за кратко, само за няколко нощи, докато при други става хроничен. Това означава, че липсата на качествен и пълноценен сън може да е налице от един месец.

Важно е да се знае, че думите уморен съм и спи ми се не са взаимозаменяеми и не винаги, когато човек се чувства изморен, му се спи.

Също може да се чувства изключително изморен, но тялото да не е готово за сън. В такива моменти мозъкът работи много усилено, и колкото повече мисли човек, толкова повече се отдалечава от съня, независимо, че се чувства изморен.

Причините са много и различни. Отделните експерти посочват като такива някакво заболяване или чувство на болка, умората, стреса и тревожността. Безсънието може да се прояви и при смяна на часовата разлика, също преди сватба или някакъв друг празник.

Безсъние

Преумората се отразява зле на организма, тя заема неговото съзнание и го прави неспокоен и замислен. Може да го докара до депресия и невъзможност за изпълняване на ежедневните задачи.

Начинът човек да се отърве от мислите и чувството за умора е да опита първо да си помогне сам.

Ако причината за преумората е ясна, опитайте се да я отстраните или да я избегнете в бъдеще. Да се настрои ума така, че да гледа на този проблем по-оптимистично и да не се страхува как ще заспи на другия ден.

От полза може да е и извършване на занимание, което обичайно Ви успокоява и релаксира. Създайте си положителни емоции, дайте си почивка и при нужда се посъветвайте със специалист.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати