sanovnik.bg»Статии»Сънища»Как спи човек и какви са фазите на съня

Как спи човек и какви са фазите на съня

AdminAdmin
Дарт Вейдър
668123352
Спане

Една трета от живота си прекарваме в дълбок сън. Повече от век медиците се опитват да разгадаят състоянието на мозъка през това време. И най-после успяха.

Знаят ли хората защо спят, как спят, колко фази има съня, всички ли сънуват, какви са нарушенията на нормалния сън, има ли норми за съня, необходим ли е сънят за човека? Едно е ясно - всички ние спим. А защо го правим?

Дълго време битуваха много и различни мнения за същността на съня, като на практика всички те се основаваха на догадки. Дори и при съвременното ниво на медицината учените не са успели все още да преминат границите на хипотезата. Защо спим - засега никой не може да отговори изчерпателно на този въпрос.

Тайнственото състояние, в което провеждаме близо една трета от живота си, не може да не привлече интереса и да не предизвика учените да се опитват да разберат неговата същност и причини. 25 века се документира само историята на изучаването на съня. До наши дни са достигнали сведения, че още през VI век пр.н.е. са съществували обяснения за същността на съня.

Сън

Когато не може да се намери изчерпателно обяснение, се ширят много хипотези и интерпретации. Много от тях, отнасящи се до проблема за съня, са възникнали още в древността.

Мнозина са се опитвали да обяснят защо хората спят и какви са причините за това, както и какъв е механизмът на съня. Наивността на някои предположения и догадки се сменят с аргументите на други и фантастичните предположения на трети. Вярно е, че никога и никой не се е съмнявал в едно нещо: сънят и бодърстването са противоположни състояния. Това беше доскоро.

Лента, на която са регистрирани сигналите от електроенцифалографа на сигналите на мозъка на спящ човек, е зашеметяващо откритие. Най-новите изследвания опровергават това мнение, безспорността на което изглеждаше непоклатимо.

Електроенцефалограмата нагледно доказва, че сънят е не по-малко сложен и многообразен процес, отколкото бодърстването, но има своя характерна структура - по време на сън мозъкът на човека работи, но по съвсем различен начин.

Събуждане

Сънят всъщност не се противопоставя на бодърстването, а е някакво особено допълнение към него. И двете са етапи на един и същи цикъл и могат да се оприличат на гребена на надигащата се и след това падаща вълна. Учените отпразнуваха истинска победа - разбраха, как спи човекът.

Кривите, очертани на електроенцефалограмата, позволяват да се определят пет фази на съня и четири прага на дълбочина.

Неравномерните криви са характерни за първата фаза на съня - прехода от будното състояние. А след няколко минути настъпва истинският сън. На лентата той оставя автограф във формата на крива линия с остри контури, наречена вретеното на съня.

Тя отнема около половин час, след което записът се променя отново - регистрират се бавни колебания - делта-вълна. Те са характерни за дълбокия сън. Постепенно делта вълните нарастват и движението им се ускорява. Настъпва четвъртата фаза - безсъзнателното състояние на спящия човек става още по-дълбоко и продължава около един час.

След това на лентата се появяват графични изображения, съответстващи на състоянието при бодърстване. А човекът спи! Той спи, но елекртоенцефалограмата неумолимо отчита увеличена активност на мозъка. Кръвното налягане е повишено, увеличава се притокът на кислород.

Невероятна картина - това е последният запис, който отбелязва изключване на “връзките” с външния свят. Ускорена е обмяна на веществата при напълно отпусната мускулатура. Тази фаза не може да наречем по друг начин, освен парадоксална.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати