Парад на 4 планети предизвиква истинско зрелище в небето

Парад на 4 планети предизвиква истинско зрелище в небето

На 11 и 12 март ще може да наблюдаваме зрелищно небесно шоу, след като 4 планетиСатурн, Юпитер, Марс и Венера ще се виждат много близо една до друга на небосклона, съобщи Никола Петров от Националната астрономическа обсерватория Рожен пред радио Фокус.

Най-ясно парадът на планетите ще може да се наблюдава вечерта между 11 и 12 март.

Юпитер и Венера са най-ярките планети на небосклона, които могат да се видят дори с просто око, а приближаването им една до друга заедно с Марс и Сатурн ще създаде линия от ярка светлина.

Гледката ще е най-красива малко преди изгрев слънце, между 3 и 4 часа сутринта. Марс ще се включи към танца на планетите от 9 март, като на небосклона ще застане между Юпитер и Сатурн.

Ще си струва да погледнете към небето в следващите дни и да се насладите на това, което ви предлага Слънчевата система, пояснява доцент Петров. Това не се случва често, а този път зрелището ще е видимо с просто око.

Парад на 4 планети предизвиква истинско зрелище в небето

Доближаването на планетите една до друга е само зрителна измама, която може да се наблюдава от Земята. Дължи се на различното темпо, с което планетите се въртят около Слънцето.

Отделните плоскости на планетите имат и някакъв ъгъл помежду си, затова те се виждат на някакво отстояние една от друга, отбелязва още експертът от Националната астрономическа обсерватория Рожен.

През март Марс и Земята ще се намират на рекордно близко разстояние една от друга, а следващото доближаване на Червената планета ще е през юли. Този месец обаче разстоянието между Марс и Земята ще стигне рекорд, какъвто не е поставян през последните 15 години.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати