Намислете си желание! Очаква ни поток от падащи звезди

Метеоритен дъжд

През тази седмица ще имаме възможност да видим падащи звезди от метеоритния поток Леониди. Небесният феномен ще може да се види още от понеделник - 13 ноември, а пикът ще е на 17 ноември.

В повечето случаи Леонидите са слаб метеоритен поток, но според физика Пенчо Маркишки тази година може да очакваме повече падащи звезди. Най-многобройни ще са на 17 ноември, като звездното явление ще започне от 18.30 часа.

Потокът ще е активен до края на месец ноември, но в следващата седмица ще може да видим между 10 и 15 метеора на час. За последно Леонидите бяха толкова активни през 2001 и 2002 година.

Падащите звезди, които ще видим на небосклона, са частици от кометата Темпъл-Тътл, а радианът им е съзвездието Лъв, откъдето произлиза и наименованието им.

Леониди

Леонидите са най-бързите метеори – те навлизат в земната атмосфера със скорост от 71 километра в час.

Ако искате да се насладите на ясна гледка, отдалечете се от градските светлини, като най-ясно ще се виждат на 17, 18 и 19 ноември, понеже тогава Луната навлиза във фаза на Новолуние и няма да пречи със светлината си.

Природният феномен ще може да се види най-добре при зазоряване – между 5.30 и 6 часа сутринта, като трябва да гледате в източната посока на небосклона.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати