Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Богинята Изида открила как се пече хлябът

Богинята Изида открила как се пече хлябът

Нина НордНина Норд
Джедай
760
Богинята Изида открила как се пече хлябът

Богинята Изида, съпруга на върховния древноегипетски бог Озирис, научила жителите от страната на фараоните да пекат хляб. Това твърди Плиний Старши, автор на естествената история в 37 тома.

Според неговите твърдения древните египтяни били убедени, че Изида ги е научила как да култивират зърнените култури, които дотогава са били диви. След това им е посочила начин, по който да ги превърнат в хляб.

В по-ранен период от описания обаче древните египтяни се хранели с плодове, корени и растения. В чест на богинята Изида били построени храмове из цял Египет. Жреците й, които оставали винаги девствени, трябвало да се въздържат от животинска храна.

Освен това трябвало да носят дрехи, в които нямало и един животински косъм, и да не се хранят със зеленчуци, смятани за нечисти. В списъка със забранени зеленчуци влизали бобът, чесънът, лукът на глави и празът.

Растителна храна препоръчва и древнокитайската медицина. Да не говорим за йога-учението според което човек изобщо трябва да се откаже от месната храна, за да може да се издигне духовно.

Като мотивация за това поведение йога-философията се аргументира с факта, че с месото на убитото животно човек приема всичките му досегашни страдания, болести и недъзи. Аюрведичните книги също забраняват употребата на месо.

Богинята Изида открила как се пече хлябът

В древна Индия се е смятало, че месото прави хората глупави и подобни на животни – зли, агресивни и психически неуравновесени. Според древните индийски учения човек, който яде месо, не може да стане филисоф или мъдрец.

Интелектът се прояснява при храненето с растителни продукти, били са убедени древните индийци. Според източната философия вегетарианството е благоприятна предпоставка за възвишен начин на живот.

Най-полезни са, не само според древните индийци и китайци, а и според съвременните диетолози, суровите плодове, салати и сурови зеленчуци, както и ядките. Суровата храна подобрява качеството на кръвта.

Американският хирург Джон Харви стига до крайности и твърди, че мъртвата крава или овца на поляната се нарича мърша. А същият този труп, закачен за месарска кука, е примамлива стока.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest