Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Факти за сънищата»Ето какви са сънищата на творческите личности

Ето какви са сънищата на творческите личности

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k720
Демони

Човешките сънища не са напълно изследвано поле, макар и да са вълнували хората още от Древността. Група учени от университета Хайнрих Хайне обаче смятат, че са открили модела на сънищата на творческите хора.

Проучване, проведено от списание Dreaming, показва връзка между нивото на креативност и кошмарите, свързани с насилие. Експериментите на психолозите са показали, че творците по-често сънуват насилие.

Тази тенденция има връзка с техни специфични характеристики като тревожност, лесна обидчивост и интровертност. Учените се опитвали да преценят дали хора с такъв нрав по-често ще сънуват кошмари.

В изследването са участвали 60 доброволци, които били разделени на 2 групи. Едната от тях се определяли като по-креативни. В продължение на 28 дни те записвали сънищата си.

Резултатите показали, че почти през нощ групата на креативните хора сънуват кошмари, свързани с насилие. Сънищата им включвали агресия, убийство, борба с чудовища като акт на самозащита.

Страх

Анализът на психолозите казва, че тъй като творческите личности по-често са подложени на критика, обиди и присмех, е вероятно нападките на другите да се превръщат в демони в съня им, с които те трябва да се борят.

Тъй като по-креативните хора рядко реагират на агресора в реалността им, на сън го превръщат в чудовище или насилник, от когото трябва да се защитят. Тенденция е и, че творците се защитават от агресора в съня си, а не бягат от него.

Докато спим, умът ни възстановява емоции и моменти, които сме потиснали, когато сме били будни. Появяват се демоните, от които се страхуваме в действителността, и ни се дава шанс да се изправим срещу тях и да ги победим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest