Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Силата на Природата»Природата има решение за всичко! Убеди се сам

Природата има решение за всичко! Убеди се сам

3 от 4 Снимки

3. Търсите престъпник? Хванете най-близкия до местопрестъплението комар


Комарите не са популярни животни, но имат някои изненадващи ползи. Както в Джурасик парк, кръвта, изпита от комар, запазва всички свойства от оригиналния домакин на кръвта, включително ДНК. В известен смисъл тези същества действат като живи кръвни шишета. Забелязвайки това, финландската полиция, която разследва случило се тежко престъпление през 2011 година, решава да задържи единствения си свидетел - комар. ДНК, открита в насекомото, съвпада с тази на човек, който вече е в полицейския регистър, който е незабавно задържан за разпит.

Така че вече има прецедент – един престъпник е заловен с показанията на един комар. Сагата с насекомите, които се борят с престъпността, не свършва с този случай. През 2017 г. японските учени успяха да наложат техниката за извличане и анализ на кръв от комари. Техният пробив е, че кръвта в комарите може да съдържа идентифицируеми ДНК нишки в продължение на до два дни.

Съвременната технология превърна ежедневното ни оцеляване от очевидно предизвикателство в детска игра. Например приложението за времето може да ви каже местната температура за секунди. Да виждате на тъмно е толкова лесно, колкото да включите фенерчето на телефона си.

Как бихме могли обаче да направим тези неща правилно и лесно без електроника и машини? Е, Майката Природа може да предложи още много от себе си, стига да знаем как да се възползваме. Не говорим за вдъхновение от природата или генетично модифициране на животни, за да направи нещо различно.

В никакъв случай, просто има някои хитрини, които сме забравили, но нашите баби и дядовци са се възползвали от тях, за да решат ежедневните си проблеми. Вижте в следващата галерия някои проблеми, за които природата дава неочаквани решения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати