Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Мистични Места»На ръба на познатия свят: Най-мистериозните острови от световния фолклор!

На ръба на познатия свят: Най-мистериозните острови от световния фолклор!

3 от 4 Снимки
На ръба на познатия свят: Най-мистериозните острови от световния фолклор!
Снимка: YouTube

3. Тир На Ног


Западният бряг на Ирландия се гордее с необичаен брой митологични острови. Едно от местата, което много хора биха искали да посетят, е Тир на Ног – островът на вечната младост. Според легендата на него няма болести, болка и глад. В потоците текат медовина и бира вместо вода и всеки посетител го чака вечно щастие. Има, разбира се, уловка. Една година на острова възлиза на десетки години в нормалния свят. Веднъж посетил острова, човек трябва да се откаже от всичко, защото дори и кратко посещение до дома може да му струва живота.

В миналото липсата на познания е карала хората да си обясняват случващото се около тях с помощта на мистицизма. Така се родили повечето митове, легенди, предания и религии – благодарение на страха от неизвестното и богатото човешко въображение.

Комбинацията от всичко това е довела до разпространяване на митове за предполагаеми земи, разположени на ръба на познатия свят. Слуховете за тях са останали през вековете, а някои от тези острови дори са били картографирани, при положение че ги няма на практика.

На особена почит в човешкото съзнание били островите. Мистицизмът около тях се дължи на това, че те седят на границата между два свята. Те са земя, но са заобиколени от морето.

Изолацията им дава допълнителна храна на въображението. Точно и затова когато моряците забелязвали остров на хоризонта, винаги се чудели тази земя какво означава - спасение или свръхестествена заплаха.

Вижте в следващата галерия най-тайнствените острови от световния фолклор, пленявали човешкото въображение векове наред.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати