sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Хокинг: Хора, напускайте Земята!

Хокинг: Хора, напускайте Земята!

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983527
Стивън Хокинг
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Ако искаме да живеем и да продължим вида си, трябва да напуснем Земята – толкова е просто. Думите на астрофизика Стивън Хокинг звучат толкова простичко и в същото време смразяват кръвта.

Човечеството трябва задължително да се евакуира от Земята, и то не някой ден, а в идните 100 години. Твърдението си един от най-умните хора днес не спира да повтаря от няколко години насам. Той направи това и в новия си документален филм, озаглавен Експедиция нова Земя.

Филмът е част от поредицата на БиБиСи Утрешният свят. Хокинг е убеден, че за да има утрешен свят пред човечеството, то трябва да напусне родната си планета колкото се може по-скоро. Обратният вариант е повече от нелицеприятен - човечесвото може да изчезне като вид завинаги.

Метеоритен сблъсък

Това, че времето на Земята изтича, е теория на не един и двама учени в последно време. Според тях в най-скоро време се очакват най-различни катаклизми като климатични промени, епидемии, пренаселване и метеоритни удари. Според други някои от глобалните процеси, водещи до изтребването на вида ни, вече с стартирани и не мога да бъдат спрени.

Основна идея на поредицата е хората да се заредят със знания за това какво предстои. Сериите на Утрешен свят даваха знания цели 38 години, но от 14 години насам бяха спрени от ефир. Днес поредицата ще ни разкаже колко близо сме до това да създадем изкуствен интелект, дали изчезването на работещите антибиотици ще стане факт, кога ще пътуваме до Марс и съществуват ли 3D принтери, произвеждащи храни.

Изкуствен интелект

Факт е, че науката променя света много бързо. Притеснителното обаче е едно, и то е, че в кратък период от време Хокинг съкрати времето ни за живот и това да направим своя избор. Докато миналата година ученият бе склонен да ни даде 1000 години толеранс за напускане на Земята, той съкрати този период до 100 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest