sanovnik.bg»Статии»Сънища»Тълкуване на сънищата»Сънят атакува! Какво не знаем за нарколепсията

Сънят атакува! Какво не знаем за нарколепсията

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983516
нарколепсия

Нарколепсията – това малко известно заболяване, е изключителни сериозно. Запознайте се с всичко важно, което е нужно да знаете, когато сънят атакува.

Болните от нарколепсия спазват стриктни правила, за да живеят нормално. Особено трудно е да си осигурят спокойно ежедневие, но не и невъзможно.

Нарколепсията е вид хронично неврологично заболяване. То се характеризира с умора през деня. Болният непрестанно получава сънни атаки, при които заспива, без да може да се контролира. Той не е способен да контролира кога да е буден и кога да заспи. Тези условности на заболяването влияят на ежедневието на индивида. Освен това нарколепсията може да се окаже особено опасна на моменти.

В най-тежките случаи нарколепсията се съчетава с катаплексия или липсата на контрол върху мускулите. Съпътстващото заболяване се отключва при много силни емоции, дори силен смях.

Тъй като е хронично заболяване, нарколепсията е нелечима. За да се подобри ежедневието на засегнатите обаче, се използват медикаменти и промени в режима. Особена важна е помощта от страна на роднините, приятелите и колегите.

Първите симптоми на нарколепсията се появяват още в детска възраст - между 10 и 25-годишна възраст. Всичко започва със сънливост през деня. Тя е особено осезаема и се проявява дори когато пациентът се е наспал. Това е придружено от внезапни заспивания по време на извършването на някаква дейност. За околните това изглежда като припадък, който продължава от няколко минути до няколко часа.

нарколепсия

Не всички болни от нарколепсия страдат от катаплексия. Пониженият мускулен тонус може да трае от няколко секунди до няколко минути. Пристъпите са индивидуални. Някои страдат от тях едва няколко пъти годишно, докато други – по няколко пъти дневно. Също като нарколепсията, катаплексията причинява много трудности в ежедневието на хората.

Сънната парализа е състояние, много подобно на това след пристъп на нарколепсия. В него болният не може да се движи или да говори в рамките на няколко секунди до няколко минути. Болният изпада в ужас, защото съзнанието му работи, но не и тялото. Състоянието често се бърка с нарколепсията.

По време на заспиването засегнатият може да бъде засегнат от халюцинации. Те се появяват по време на заспиване (хипнагогия) или събуждане (хипномомия). За болния са особено плашещи, защото изглеждат като реални. Освен с халюцинации нарколепсията се съпътства още с инсомния и сънна апнея.

нарколепсия

Най-лошото при нарколепсията е, че се проявява в моменти от ежедневната рутина, докато индивидът пише, шофира и т.н. Интересното е, че по време на пристъпите хората продължават автоматично да вършат тази дейност. След това обаче нямат спомен за действията си.

За момента учените нямат обяснение на какво се дължи нарколепсията. Предполага се, че е следствие на ниски нива на химикала хипокретин - невротрансмитер, който помага на мозъка да регулира будното състояние. В някои от случаите, но не всички, предаването е следствие на генетична предразположеност.

Единственият вариант пред хората с нарколепсия, е да държат болестта под контрол. Предписват се необходимите медикаменти съобразно цялостното състояние. Освен това е нужно да се намали приемът на алкохол и цигари, както и да се дремва през деня. 15-20 минути са достатъчни, въпреки че при другите хора е нужно повече. Болните от нарколепсия спазват стриктно индивидуален график на съня си. Препоръчителни са и физическите упражнения надвечер - до 5 часа преди лягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest