Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Метеоритите, които промениха човешката история

Метеоритите, които промениха човешката история

3 от 4 Снимки

3. Марк Твен и неговата комета


Макар и да не е метеорит, тъй като никога не е се приземявала на Земята, Халеевата комета заслужава да бъде отбелязана в този списък. Кометата е известна със своята видимост от повърхността на планетата. Опашката ѝ се вижда на всеки 75 години да прорязва нощното небе.

Световният писател Марк Твен имал особена връзка с нея. Тя се появила в небето през 1835 година в минутата, в която и той се появил на бял свят. Той се възхищавал от нея през целия си живот и казвал, че талантът му се дължи на кометата. Любимата му шега била, че след като Халеевата комета е белязала началото му, ще отбележи и края му. През 1910 тя се появила отново в небето и в същата нощ Твен издъхнал.

Метеор е обект, който пада от Космоса и изгаря в земната атмосфера. Небесното тяло се превръща в метеорит, ако оцелее в атмосферата и се сблъска със земната повърхност.

Макар че основните познания за космическите отломки, удряли нашата планета, са придобити в последните сто и петдесет години, човечеството се е сблъсквало с тях през цялата си история. Последвалите събития са карали хората винаги да гледат със страхопочитание към небето.

Някои от метеоритите, паднали на Земята, дори са променяли цялата човешка история, а според нови теории те са донесли живота на планетата от непознати кътчета на Вселената. Вижте в следващата галерия метеоритите, променили най-много човешката история.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати