sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Лед на Марс? Учените са в шок

Лед на Марс? Учените са в шок

Пламена M.Пламена M.
Джедай
1k447
Марс

Главозамайващо откритие на Марс е на път да преобърне всичките ни представи за Червената планета. Под повърхността ѝ има огромно количество лед.

Учените от години мечтаят да изпратят хора на Марс, както и да изградят там човешка колония. За целта обаче са нужни ресурси, най-вече източник на вода. Доказателството, че на Червената планета има лед, значително би ускорило намеренията им.

Под повърхността на Марс има замръзнала маса, колкото езерото Сюпириър. Ледът е фокусиран от разузнавателния орбитър Mars Reconnaissance Orbiter. Радарът му е регистрирал над 600 прелитания над повърхността. При анализа на данните учените установили, че дебелината на леда варира между 79 до 171 метра.

Ледът на Марс е съставен от до 85% вода, примесена с прах и други твърди елементи. Той е разположен на плитко – между един и десет метра под повърхността. Учените смятат, че се е образувал, когато оста на планетата е била по-наклонена.

Откритата маса е едва 1% от водния запас на цялата планета. Всяка успешна мисия до Марс ще позволи на астронавтите да се докоснат до него. Останалите ледени депозити на Марс са доста по-недостъпни от географска гледна точка. Откритият лед обаче позволява кацането на космически кораб. Той е и предпоставка за търсенето на форми на живот, както и използването му за колонизиране на планетата от хората.

Астронавт на Марс

В процеса на изследване учените се надяват да разберат много за миналото на Червената планета. Дори да няма реално съществуващ живот, в нея може да се открият доказателства за наличието на живот в един или друг период в историята на планетата. Пластовете в него ще разкрият много за климата на Марс с хилядолетия назад във времето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest