sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любопитно»Какво не знаем за Париж

Какво не знаем за Париж

Нина НордНина Норд
Джедай
788554
Какво не знаем за Париж
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Въпреки че Париж е един от най-посещаваните от туристи град в света, съществуват много факти за него, които са известни на малко хора.

Сред тях е този, че прочутата Айфелова кула е била строена, за да бъде срината след 20 години. Когато създавал конструкцията, Густав Айфел дори не предполагал, че тя ще стои десетки години на едно място.

Проектът бил с разчет кулата да престои двадесет години. Кулата, която е емблема на Париж, всъщност била част от декора на поредния Международен Панаир.

Тя била завършена през 1889 г. и след това била използвана и като арка за празнуването на един век от Френската Революция.

След като изминал определения срок, било решено кулата да остане, защото привличала много туристи.

Друг неизвестен факт е, че първият стриптийз се е танцувал в Париж.

Това се случило през 1894 г., а дотогава в кабаретата танцували полуоблечени момичета. С годините оскъдните им дрехи ставали още по-оскъдни, докато се стигнало до началото на сексуалната революция.

Мулен Руж в Париж

Тогава обаче стриптийзът не изглеждал като сладострастно бавно събличане. Дамата внезапно забелязвала въображаема бълха в дрехите си и бързо сваляла всичко, докато не оставала по евино облекло.

Освен това малко хора знаят, че съвременният Париж е проектиран за военни действия, по-точно за стратегически, както обичал да се изразява Наполеон. В средата на XIX в. Било решено да се разширят и изправят тесните криви улички.

Целта била при евентуални военни действия да може да се реагира по-бързо и адекватно, а в същото време градът да си остане все така красив и привлекателен за хора от различни страни по света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest