sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Прокълнат диамант убива всеки свой притежател!

Прокълнат диамант убива всеки свой притежател!

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k364
Диамантът Хоуп

Диамантът Хоуп е едно от най-известните бижута в света. Славата си обаче тази скъпоценност дължи не толкова на високата си стойност и наситения си синьо-сив цвят, колкото на злокобните легенди, които се носят около него. От векове се смята, че този диамант носи нещастие и всеки, който по някаква причина успее да се сдобие с него, го грози нещастие.

Произходът на скъпоценния камък не е напълно ясен на специалистите, но според най-разпространената легенда той идва от Индия, където е бил откраднат от статуята на Кали - явяваща се богиня на разрухата и смъртта.

Говори се, че става по-популярен, след като през седемнадесетото столетие търговецът Жан Баптист Таверние го продал Крал Луи XIV. След сделката обаче Таверние имал нещастен живот и претърпял сериозни загуби, а в следващото столетие диамантът можел да се види на редица френски благородници по време на специални поводи.

Според преданието жертва на диаманта става принцеса Дьо Ламбал, която намерила смъртта си по време на Великата френска революция. Сред понеслите проклятието е и самата Мариа-Антоанета.

Към края на осемнадесети век следите на красивото, но злокобно бижу се губят. Той е открит през деветнадесетото столетие и е собственост на британеца Хенри Филип Хоуп, с чието име остава известен в историята. След смъртта му той попада в ръцете на негови роднини, а по-късно хрониките го свързват с турския султан Абдул Хамид II.

Владетелят броил крупна сума, за да го подари на любимата жена, без да предполага за нейното бъдещо предателство. Заради интригата, която тя заформила срещу султана, тя била убита, с което се превърнала в поредната притежателка на бижуто, чиито живот приключил с кървава трагедия.

Диамант Хоуп

След това диамантът Хоуп попаднал при Пиер Картие. По-късно негова притежателка е американката Ивелийн Маклин, която също не остава подмината от проклятието. След нея злокобният диамант се свързва с името на Хари Уинстън, който предоставя скъпоценния камък на Музея по естествена история при Смитсоновия институт във Вашингтон.

Тъй като много от хората, докоснали се до бижуто, завършили живота си при трагични обстоятелства, днес се вярва, че диамантът е прокълнат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest