Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Силата на Природата»Най-смъртоносните растения на планетата

Най-смъртоносните растения на планетата

MarianeMariane
Джедай
329112125
бучинишът е сред най-отровните растения
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Растенията и цветята могат да бъдат не само изключително красиви, но и смъртоносни. Смъртоносните свойства на растенията са известни на хората от хилядолетия. Отровата и токсините, които те произвеждат, са били използвани не само като оръжие за отстраняване на неудобни хора, но и като лекарство за някои заболявания.

Бучиниш

Това растение е било широко разпространено в Древна Гърция, където го използвали като средство за екзекуция. Може би най-известната жертва на смъртоносния токсин кониин, който се секретира от бучиниша, е философът Сократ.

Кониинът е смъртоносен дори в минимални дози. Токсинът се съдържа в листата, семената и корените на растението и причинява нервно-мускулна парализа. Парализата започва от краката и постепенно се изкачва нагоре, докато достигне дихателните мускули и дишането спре.

Олеандър

олеандърът е силно смъртоносно растение

Олеандърът, който е известен и под името зокум, е едно от най-опасните растения в света. И въпреки че олеандърът е изключително отровен, той е сред най-разпространените декоративни храсти. В листата, цветовете и плодовете на олеандъра се съдържат химикали, познати като сърдечни гликозиди.

В малки дози тези гликозиди са терапевтични, но приети в по-голяма доза, те ще предизвикат спиране на сърцето и последваща смърт.

Самакитка

Окровните свойства на самакитката или аконитът са известни на човечеството от векове. В миналото от нея се е приготвяла отрова, аконитин, в която са били топени върховете на стрелите, използвани не само по време на война, но и при лов.

Отровата в самакитката (аконитин) е невротоксин и кардиотоксин, които причиняват парализа на сърцето и на белите дробове.

Бяла дебрянка

бялата дебрянка влиза в списъка на най-отровните растения

В растението бяла дебрянка се съдържа отрова, която е толкова силна, че дори млякото на крава, която е погълнала от растението, може да причини смърт. Смъртоносните свойства на бялата дебрянка се дължат на токсин, наречен треметол.

Треметолът предизвиква у хората треперене, повръщане, както и сериозни проблеми с червата. Смята се, че това растение е пряко отговорно за смъртта на хиляди хора в миналото.

Ангелски тромпет

Растението дължи наименованието си на големите си цветове, които са изключително красиви, но и много смъртоносни. В тях се съдържа опасно висока доза скополамини и антропилин, които може да бъдат фатални при поглъщане.

Дифенбахия

В семейството на дифенбахията има много представители, чиито клетки съдържат микроскопични игловидни кристали калциев оксалат, т.нар. рафиди.

Когато сдъвкаш листата на дифенбахията, тези оксалатни трънчета се забиват в устата, причинявайки инфекции и подуване. Понякога подуването е толкова голямо, че дихателните пътища се блокирани това може да е фатално.

Рицин

Рицинът официално е признат за най-отровното растение на планетата, дори е записан в книгата за рекорди Гинес. Отровата на рицина се крие в семената му, като фаталното количество е между 4 и 8 семена. Поглъщането им причинява парене в устната кухина, последвано от кърваво разстройство и жестоки болки в корема. Смъртта настъпва около 36 часа след поемане на отровата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest