Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Старите български обичаи при раждане и смърт

Старите български обичаи при раждане и смърт

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k720
Старите български обичаи при раждане и смърт
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Едни от най-колоритните обреди са българските. В недалечното минало са се спазвали различни обичаи при раждане, смърт, срещу суша, унищожаваща реколтата, и при различни празници за привличане на късмет и щастие.

Старите български обичаи при раждане

И до сега има поверие, според което до третия месец бъдещата майка не трябва да споделя с никого, че е бременна. В миналото обаче бременността се е пазела в тайна, докато коремчето на жена не започне да наедрява.

За да предпазят бебето от уроки, не е трябвало раждането да се обсъжда. Когато се роди, детето се поставяло, първо, върху чорапи и риза на бащата, за да бъде послушно. На третия ден от появата му на бял свят новороденото е орисвано от своите кръстници.

Задължително е било да се поставят дарове от ядки, вино и пари до детската люлка.

Старите български обичаи при смърт

Старите български обичаи при раждане и смърт

Хората вярвали, че в дома на починал човек трябва да се спре часовникът. В противен случай той ще отмерва оставащия живот на първия, влязъл в стаята. Огледалата трябва да се покрият и никой не трябва да се оглежда в отразяваща се повърхност, за да не го стигне по-бързо съдбата на покойника.

Ако починалите са млади хора, те трябва да бъдат погребани празнично, защото се вярвало, че ще продължат живота си в Отвъдното.

Старите български обичаи срещу суша

В миналото продължителната суша е била най-голямото наказание за българите, тъй като унищожавала реколтата, с която се изхранвали. При липса на дъжд от седмици се предполагало, че змей пресушава небето и се изпълнявали различни ритуали за неговото изгонване.

Един от най-любопитните е, че мъжете минавали с пръчка из цялото село, като удряли вратите с нея, а след това се къпели в най-близката река.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest