Не се плашете, ако имате халюцинации! Нормално е
Having Hallucinations? Don't Worry, it's Normal
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Не се плашете, ако имате халюцинации! Нормално е

Не се плашете, ако имате халюцинации! Нормално е

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983516
Халюцинации
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Учени от Кеймбридж са на мнение, че халюцинациите, характерни за психичните разстройства, могат да се окажат естествена реакция на мозъка. Чрез нея той се опитва да придаде смисъл на заобикалящия го свят.

Това, което ни прави ефективни и можещи индивиди, е наличието на предсказуем мозък и способността да създаваме ясна картина на двусмислен и сложен свят. Това ни позволява например да разпознаем бързо подскачащата топка косми през пътя като заек, въпреки че образът му е повече от размазан.

Според специалистите звуци и най-вече образи, които не съществуват в дадения момент, могат да бъдат генерирани от мозъка. По този начин той запълва празнините, които отчита в реалността, и предвижда възможен изход от ситуацията. Точно това са халюцинациите – съзнанието ни възприема и визуализира неща, които всъщност ги няма.

Учените от Кеймбридж заедно със свои колеги от университета в Кардиф са провели интересен опит. На доброволците били предоставени черно-бели изображения, изглеждащи като произволен набор от линии и петна.

Целта била да бъде установено дали хора с психотични тенденции ще се справят по-добре в запълването на липсващите части от картината. Накрая на експеримента на участниците се дава възможност да видят пълноцветните оригинали.

Психоза

Резултатите били повече от интересни. Оказва се, че хората с ранни признаци на психоза са се представили в пъти по-добре от напълно здравите хора. Последвали допълнителни експеримент с участието на 40 души, склонни към психоза в различна степен.

Оказало се, че потенциално изместване в механизма на обработка на информацията е истина. Мозъкът започва да приема изходните данни за по-важни от новите, получени от сетивните органи, с влошаване на състоянието. Това е изключително полезно откритие, което ще облекчи лечението и профилактиката на това разстройство.

Заключението на учените е, че халюцинациите не са признак за повреден мозък. Дори напротив – това е най-естественият начин за осмисляне на нееднозначните данни, постъпващи от външния свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest