Къде по света Адът е студен?
Where in the World is Hell Cold?
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Къде по света Адът е студен?

Къде по света Адът е студен?

Свят
Луксозна кутия за бижута и часовници
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
Виж ››

В съвременната психология съществува терминът карта на реалността. С него експертите описват уникалността на възприятията и разбиранията на различните хора в различните точки на Земята. Фройд казва, че всеки човек има в главата си една малка Вселена и донякъде се оказва прав, защото има конкретен модел на света, построен в мозъка на всеки. Ето и няколко примера:

За скандинавците, ескимосите, якутите и жителите на Северен Сибир и Камчатка Адът е студен. При повечето южни народи Преизподнята е гореща.

Членовете на южноамериканското племе юки, когато броят, помагайки си с ръце, не ползват пръстите си, за да броят до пет, а използват разстоянието между тях и съответно броят до четири.

Нумерологията в Централна Америка се базира не на съзвездията в Млечния път, а на черните пролуки между облаците от светлина. Така жителите разбират бъдещото си посредством така наречения Черен зодиак.

Американците броят на пръсти, без да ги свиват, а като ги отделят от дланта.

Племена
Снимка: tekey-net

Типичен пример за картата на реалността е и българското кимване с глава, означаващо не.

В Африка зебрата се смята за черно животно на бели райета.

Японците обличат бяло, когато са в траур, докато европейците носят черно.

В Япония и англосаксонските държави се смята, че дъгата има шест цвята.

За разлика от останалите хора по света, бушмените говорят, като вдишват въздух, вместо като издишват.

В Япония не е прието да се дават имена на улиците. Те са смятани просто за празни пространства между сградите.

Обичайното за нас разположение на миналото и бъдещето е това, което е минало да е зад гърба ни, а бъдещето - отпред. Но някои амазонски племена възприемат бъдещето като нещо, което е зад гърба им, защото все още не знаят какво е то, а миналото, по тяхно мнение, е пред лицето - видели са го и го знаят, могат да си го представят.

Докато в по-голямата част на Европа и Азия смъртта се възприема като зловеща старица с коса, в Латинска Америка представата за нея е като весел скелет с усмивка и китара, на която свири.

Картата на света, отпечатана в южното полукълбо, например в Австралия, за нас ще изглежда като обърната надолу с главата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest