sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вселената умира бавно!

Вселената умира бавно!

Вселената умира бавно!
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Учени от Международния център за радиоастрономически изследвания (ICRAR) в Западна Австралия изчислиха кога ще дойде смъртта на Вселената. Според астрономите краят на времето ще настъпи след около 100 трилиона години, когато от сега известния ни Космос ще останат единствено свободно движещи се електрони, фотони и позитрони.

До зловещото заключение австралийските учени достигнали след няколкогодишно наблюдение на 220 хиляди отдалечени от Земята галактики. С помощта на пет от най-мощните телескопи, които човечеството е създало, учените успели да наблюдават далечните звездни купове и да сравнят излъчваната от тях светлина сега и преди 2 милиарда години.

Погледът назад във времето е възможен благодарение на факта, че на излъчената светлина от отдалечените звезди са ѝ били необходими стотици милиони години, за да достигне нашата планета. На база на това сравнение астрономите успели да установят, че Вселена генерира два пъти по-малко енергия, отколкото преди 2 милиарда години.

Като се започне от тази епоха, Вселената е обречена на изтощение и смърт, на старост, която ще продължава вечно. По същество тя се е настанила на дивана, завила се е с одеало и се е приготвила да заспи вечен сън, казва Саймън Драйвър, който е ръководител на апокалиптичното проучване.

Краят на Вселената ще настъпи в два етапа, смятат учените. Първият ще започне, когато в космическата шир угасне и последното червено джудже. Тогава ще настъпи абсолютен мрак. Единствените небесни тела ще бъдат черните дупки, белите джуджета и неутронните звезди.

Планетите ще бъдат разрушени от нарастващата гравитация на черните дупки, които постепенно ще придобият масивен размер и ще започне последният период на Вселената.

При него всички черни дупки ще погълнат останалите небесни тела, като впоследствие се слеят и изпарят. След това Вселената ще бъде населена от електрони, фотони и позитрони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest