Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какви са ритуалите при кръщене

Какви са ритуалите при кръщене

Кръщене

Кръщенето представлява църковен ритуал, чрез който кръщаваният приема християнската вяра. Тайнството Кръщение, както още се нарича, се извършва само веднъж и затова е неповторимо като раждането на човека.

Обикновено кръщаването се извършва още докато детето е малко или дори бебе. Родителите често избират първата годинка като най-подходящото време за това.

Особено важен е изборът на този, който ще въведе новия християнин във вярата. Той става негов кръстник и започва да се счита за духовен баща на детето.

Заедно с родителите, той се грижи за кръщелника си и се задължава да го напътства в праведен живот. Между него и новопокръстения има силно духовно родство, което не може да бъде пренебрегнато.

Кръщението може да се извърши в църква, храм или манастир. За самия ритуал са необходими бяла хавлиена кърпа, сапун, погача, червено вино, мед, бонбони, нови дрешки за детето и празна кутийка.

Християнска вяра

Желателно е дрешките да са бели, защото този цвят символизира полученото вече опрощение на греховете. По традиция всички необходими вещи се купуват от кръстника.

По време на самия ритуал кръстникът държи детето с едната си ръка, а в другата държи запалена свещ. Свещеникът чете молитва, пречистваща духа, и намазва с миро челото, ушите, ръцете и крачетата.

Това е моментът, в който се „нарича“ името на детето и се вярва, че се пречиства духа му.

Следващата стъпка е дрешките на детето да се съблекат, за да може свещеникът да го потопи три пъти в предварително осветената вода в казана.

Потапянията са три, тъй като се извършват в името на Отца, Сина и Светия Дух. Детето се подсушава с бялата кърпа и се облича с новите дрешки, купени от кръстника.

Свещеникът и кръстникът обикалят казана с вода три пъти, което символизира приемането на Христовата вяра. От главичката на детето се отрязва кичур коса в знак на това, че вече ще живее като божие чадо. Този кичур се поставя в празната кутийка и се пази вкъщи, заедно със свещта.

Кръщенето е ритуал, който не просто дава официално името на детето ви, но то става част от света на християните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest