sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Разкопаха златно съкровище в центъра на Варна

Разкопаха златно съкровище в центъра на Варна

Разкопаха златно съкровище в центъра на Варна
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На неочаквана златна находка попаднаха археолози в центъра на Варна. Глинен съд, пълен с 27 старинни златни монети, бе открит при строително-ремонтни дейности на централния за морската столица булевард Княз Борис I.

Съдът, съдържащ златните монети, бил поставен под скелета на дребен благородник, живял някога в античния Одесос. Гробът на велможата е открит непосредствено пред входа на църквата Свети Никола. Археолозите предполагат, че човекът е живял около II век от новата ера, когато градът е бил в пределите на Римската империя.

Първоначалната версия допускала, че откритите останки са били на обикновен работник, загинал при строителството на крепостната стена на Одесос, но последните проучвания, както и откритото съкровище, доказаха, че гробът е на представител на висшето общество на древна Варна.

В Римската империя е съществувал обичаят знатните търговци и дребните благородници да бъдат изпращани в отвъдното, придружени с част от богатството си. Древните хора са вярвали, че на оня свят ще са им нужни пари, обясняват експерти по антична история.

Първоначалните проучвания на погребаното имане, принадлежало някога на древния варненец, показват, че монетите са между 14 и 16 карата. Тепърва обаче предстои те да бъдат изследвани щателно. Според известни нумизмати откритото съкровище се оценява на приблизително 800 хиляди лева.

При ремонта на централната варненска улица миналата година беше открита делва на 1500 години. В района със сигурност ще бъде поставена денонощна охрана, тъй като новината за златно съкровище ще предизвика интереса на иманярите.

Римските монети са често откривани на територията на България. По нашите земи са откривани още гръцки, келтски, ранно византийски и готски монети. Най-древната намирана досега монета бе открита миналото лято край Созопол.

Тя е била сечена в древната държава Лидия, намирала се на територията на днешна западна Турция, където са сечени първите монети в света. Археолозите определиха възрастта на находката на повече от 2650 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest