sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Откриха естествена перла на 2000 г. в Австралия

Откриха естествена перла на 2000 г. в Австралия

перли
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

При разкопките на древно аборигенско селище австралийски археолози откриха изключително рядка естествена перла на 2000 години, предаде АФП. Находката се оказа първата подобна изобщо откривана в Австралия.

Изследователите са открили природното бижу в отдалечените и слабо заселени северни райони на Кимбърли в провинция Западна Австралия. Целта на експедицията била да изследва развитието на аборигенските общества в късния неолит.

Естествените перли са много редки и досега не сме намирали такава на континента, казва ръководителят на екипа, провеждащ разкопките, доцент Кат Жабо от университета в Уолонгонг, цитиран от АФП.

Откритото бижу е с овална форма и с розови и златисти отблясъци. Диаметърът на перлата е приблизително 5 мм. Археолозите са я открили в яма за ритуални приношения. В културата на местното австралийско население перлите никога не са заемали значително място.

Стридите, които ги образуват, обаче са използвани в церемониите за дъжд. Такива са откривани от австралийските археолози на повече от 1500 километра във вътрешността на континента.

Възрастта на перлата е установена чрез специална процедура. Първоначално образуванието е заснето с рентген, а след това внимателно сравнено с култивирани перли. Така благодарение на находката учените освен че се сдобили с уникален експонат, успели да установят с приблизителна точност възрастта на древното аборигенско селище.

Ценният експонат ще може да бъде видян в най-скоро време в музея на Пърт, където предстои да бъде изложен в началото на месец август.

Перлите са познати на човечеството от повече от шест хилядолетия. Те се създават от мекотели, най-вече от стриди. Малките бижута се образуват, след като песъчинка попадне във вътрешността на мида.

Тя започва да дразни мекотелото и за да се отърве от дразнителя, мидата изпуска специално вещество, наречено седеф. То обвива песъчинката и след като се втвърди, се образува и самата перла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest