sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Татуировките на Ледения човек

Татуировките на Ледения човек

MarianeMariane
Джедай
329112179
Ледения човек

Мумията на Йотци или както е известен по цял свят – Ледения човек, крие не една или две тайни. Върху тялото на праисторическия човек са открити до този момент цели 61 татуировки.

Последната татуировка е била открита буквално преди дни и според Алберт Цинк, който е изследовател и директор на Института за мумии, е „била голяма изненада, защото не очаквахме да открием още една татуировка“.

Всъщност татуировките по тялото на Йотци са били забелязани за първи път от туристите, които го откриват в Италианските Алпи през 1991 г. По-късно в рамките на проведените изследвания на тялото е била изготвена диаграма, указваща точното местоположение на всяка рисунка по мумифицираното тяло.

За идентифицирането и документирането на татуировките са използвани редица художествени технологии, като камери със специални лещи, които позволяват да се разкрият всички пластове на изображението и да се види какво има под основния пласт. Различните лещи улавят различни дължини на вълните – от ултравиолетовия до инфрачервения спектър.

Щателното изследване на тялото на Йотци е установило, че по него има общо 61 татуировки, направени от черни линии, с дължина от 0.7 до 4 сантиметра. Обикновено представляват група от 2, 3 или 4 паралелни линии. Открити са и татуировки, които напомнят на знака плюс.

Йотци Ледения човек

Последните открити татуировки са били забелязани върху долната лява част на гръдния кош. Те дълго време са останали незабелязани, защото цветът им почти се е слял с цвета на кожата на мумията, потъмняла с времето.

Хората са си правили татуировки още в далечното минало. Татуировките върху тялото на Йотци са били направени от въглищен прах, смесен с билки, които са били вкарвани в тялото чрез миниатюрни разрези по кожата.

Според антрополози татуировките на Ледения човек не са били за красота или за да окажат социалния му статус. Най-вероятно са били правени с лечебна цел, защото се откриват на места, където Йотци е страдал от болка – долната част на гърба, коленете, сгъвките.

Учените смятат, че самият процес на татуиране е наподобявал акупунктурата и чрез него древните лечители са се опитвали да излекуват пациентите си от хронични болки.

Ако теорията на специалистите е вярна, то най-вероятно Йотци е страдал от болки в кръста, коленете и глезените. Най-вероятно се е оплаквал от стягане в гърдите. Йотци доказано е имал камъни в жлъчката, глисти и артеросклероза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest