Най-странните новогодишни традиции по света
The Strangest New Year's Traditions Around the World
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Най-странните новогодишни традиции по света

Най-странните новогодишни традиции по света

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983368
Нова година

Честването на Нова година е сред малкото празници, които обединяват целия свят. Но докато датата е една за всички, обичаите за Нова година в различните страни са разнородни, пъстри и интересни.

Празнуването на Нова година в различните кътчета по света е ритуал, с който се посреща бъдещата година. Тук ще видите едни от най-интересните и странни традиции, събрани от цял свят.

Дания – Датчаните буквално скачат в новата година. В полунощ те я посрещат върху столове и когато моментът настъпи, скачат заедно в новата година. Този скок в месец януари носи късмет и прогонва зли сили.

Испания – Точно в 12 часа на Нова година всеки испанец трябва да напълни устата си с 12 гроздови зърна за късмет. Всяко едно от тях отговаря за всеки месец от предстоящата година. Ако пропуснете дори едно зърно, то съответният месец ще бъде лош за вас.

Централна и Южна Америка – В страни като Бразилия, Еквадор, Боливия и Венецуела на 31 декември задължително се носи цветно бельо. Предпочитани са червеното и жълтото - знаци на любовта и доброто финансово състояние.

Мадами

Аржентина – В тази страна пък на празника залагат на розовото бельо. Смята се, че цветът е много специален, тъй като е комбинация от червено (цветът на дявола) и бяло (цветът на Господ). То може да бъде видяно навсякъде, дори по витрините на магазините. В навечерието на празника неомъжените жени получават за подарък розово бельо, което ще им помогне да намерят идеалния мъж. Въпреки това днес в Аржентина всички жени залагат на розовото, що се отнася до цвета на бельото през новогодишната нощ.

Естония – Стара традиция в страната повелява да се храните по седем пъти на 31 декември. По този начин изобилието през следващата година ви е в кърпа вързано. Всеки, изял седем ястия пък, ще разполага със силата на седем души. В наши дни традицията се изпълнява, като храната се заменя предимно с алкохол.

Шотландия - Новогодишните празненства там се наричат Хогманай (ново утро). Основна част в тях заемат огнени ритуали. Те са най-известни в малкото рибарско градче Стоунхейвън. Изпълняват се от няколко обучени човека, които обикалят града с огромни огнени топки, които въртят умело около себе си. Тези кълба са символ на слънцето. Смята се, че пречистват от лоши сили.

Честита нова година

Веднага след полунощ на 1-ви януари пък шотландците изпълняват ритуал, наречен първи стъпки. Смята се, че който пръв премине прага на дома, трябва да носи дар - обикновено сол или уиски, за да донесе късмет на домакинството.

Финландия – Във Финландия пък имат традиция да прогнозират новата година с разтопен калай. Той се излива в съд с вода, а по образуваните форми в течността се гадае бъдещето.

Панама – Там в новогодишната нощ се изпълнява странен ритуал, наподобяващ на вуду. В полунощ кукли с лика на известни личности, наречени muñecos, се изгарят публично сред празничния огън. Това всъщност представлява старата година и се счита, че пречиства хората от злите сили, за да започнат пречистени новата година. Смята се, че участниците в нея трябва да са поласкани от оказаната им чест.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest