Легенда за капана за сънища
The Legend of the Dreamcatcher
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Легенда за капана за сънища

Легенда за капана за сънища

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k441
Капан за Сънища

Капан за сънища, сънохващач или ловец на сънища (dreamcatcher) е ръчно изработен индиански амулет, изграден от върбов обръч, в който е преплетена мрежа от шнурове, наподобяваща паяжина. В центъра се слага перо от нощна птица, обикновено някакъв вид сова.

Талисманът може да се украси с различни елементи като пера, мъниста и други. Този амулет може да бъде срещнат в почти всеки дом, тъй като се смята, че предпазва обитателите на жилището от зли духове. Как обаче се е зародила идеята за ловеца на сънища?

Тръгвайки по следите на мистичния амулет, откриваме, че тези капани са най-характерни за индианците от племето Оджибуе. Те изработвали за малките си деца амулети във формата на паяжина, закачени на обръч, и ги слагали над мястото им за сън, за да хващат капаните всички кошмари.

Постепенно ловците за сънища станали част от живота и на възрастните хора, тъй като те се надявали, че ще бъдат предпазени от зли духове. След като сред местните започнали да се сключват повече бракосъчетания, амулетите преминали и сред племето Лакота, което си съставило своя идея за сънохващача.

Индианци

Според легендата на племето Оджибуе обаче капанът за сънища се появил по следния начин: Една баба наблюдавала кротко как всеки ден паяк плете мрежа над мястото, където спяло внучето ѝ. Един ден внучето видяло паяка и решило да го убие.

Бабата обаче не му позволила да наранява паяка и заради това то поискало да се отблагодари на добрата възрастна жена. Паякът оплел здрава мрежа над леглото на жената и обещал, че тя ще хваща всички лоши сънища и мисли, за да се чувства бабата винаги спокойна.

Всяка част от капана за сънища има свое собствено значение. Кръглият обръч служи основно за захващане на мрежата, но според някои твърдения изобразява и кръговрата на живота. Мрежата пък е направена така, че да наподобява тази на паяк.

Перата на сънохващача също имат специална роля. Те са като нежни стебла, по които хубавите сънища навлизат деликатно в съзнанието на човек, докато той се е отдал на сладка дрямка.

Днес могат да се видят най-различни ловци на сънища. Понякога те са украсени с камъни, мъниста или други орнаменти, в зависимост от личните предпочитания и суеверия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
43
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ваня
Ваня
18.01.2015 08:25
Харесва ми.
4
0
вили
вили
28.04.2015 19:37
и на мен
1
0
Вили
Вили
12.10.2014 19:02
Интересна тема.
3
0