Защо заспиваме трудно при преумора?
Why is it Difficult to Fall Asleep When We're Exhausted?
sanovnik.bg»Статии»Сънища»Защо заспиваме трудно при преумора?

Защо заспиваме трудно при преумора?

МаринаМарина
Джедай
162
Инсомния

Думата инсомния (безсъние) идва от латинската insomnia и обозначава състояние, при което човек не може да заспи, или сънят му е непълноценен.

В резултат той се чувства изморен, сънлив, малко нервен. Всичко това дава отражение на работния процес, комуникацията, настроението и здравето в бъдеще.

Оказва се, че много хора заспиват трудно. При някои проблемът е за кратко, само за няколко нощи, докато при други става хроничен. Това означава, че липсата на качествен и пълноценен сън може да е налице от един месец.

Важно е да се знае, че думите уморен съм и спи ми се не са взаимозаменяеми и не винаги, когато човек се чувства изморен, му се спи.

Също може да се чувства изключително изморен, но тялото да не е готово за сън. В такива моменти мозъкът работи много усилено, и колкото повече мисли човек, толкова повече се отдалечава от съня, независимо, че се чувства изморен.

Причините са много и различни. Отделните експерти посочват като такива някакво заболяване или чувство на болка, умората, стреса и тревожността. Безсънието може да се прояви и при смяна на часовата разлика, също преди сватба или някакъв друг празник.

Безсъние

Преумората се отразява зле на организма, тя заема неговото съзнание и го прави неспокоен и замислен. Може да го докара до депресия и невъзможност за изпълняване на ежедневните задачи.

Начинът човек да се отърве от мислите и чувството за умора е да опита първо да си помогне сам.

Ако причината за преумората е ясна, опитайте се да я отстраните или да я избегнете в бъдеще. Да се настрои ума така, че да гледа на този проблем по-оптимистично и да не се страхува как ще заспи на другия ден.

От полза може да е и извършване на занимание, което обичайно Ви успокоява и релаксира. Създайте си положителни емоции, дайте си почивка и при нужда се посъветвайте със специалист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest