Най-любопитните факти за животни
The Most Curious Facts about Animals
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Животни»Най-любопитните факти за животни

Най-любопитните факти за животни

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1k
Лястовици
Луксозна кутия за бижута и часовници
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
Виж ››

Може би повечето хора дори не подозират, но голяма част от бозайниците, птиците, влечугите и други животни, които ни заобикалят, притежават учудващи способности.

Например легендарната отрова в жилото на скорпионите не е еднаква във всеки един от представителите на вида. От 1826 вида скорпиони само 20 притежават достатъчно силна отрова, за да убият човек.

От животинските видове скорпионите единствени се самоубиват целенасочено. При експерименти е доказано, че ако един скорпион бъде затворен в буркан, след няколко безуспешни опити да избяга, той сам забожда отровното жило в долната част на главогръда, което се определя като най-слабото му място.

Скорпион

При птиците е установено, че се блъскат в прозорците, защото смятат отражението си за враждебна конкуренция. Към момента има документирани 225 вида птици, които сами се удрят в прозорци. Само в САЩ са регистрирани над 1 милиард птици, които умират всяка година от удара в прозорец.

Свраките са единствените птици, които организират погребения за починалите себеподобни. Когато една сврака открие труп на друга сврака, първо я побутва, за да се увери, че е мъртва, след което поставя стрък трева върху трупа на мъртвата птица.

Учени са документирали как няколко свраки се събират около трупа на мъртъв себеподобен, наблюдават го няколко секунди, след което излитат.

Горили

В животинското царство за починалите тъжат също делфините, горилите и слоновете. Шимпанзето, делфинът и слонът се определят като най-умните животни, а след тях учудващо се нарежда прасето.

Омарите са единствените представители на животинския свят, чиято възраст не може да бъде определена с точност, а само предположена, като се съди по големината им.

При тези удивителни животни плодовитостта не отслабва с годината и дори по-възрастните представители на вида са по-плодовите от младите. Омарите могат да живеят стотици години без да се разболяват.

Най-кратката бременност при представителите на животните протича при американския опосум – само 12 дена. От друга страна най-дългата бременност е при африканския слон – около 2 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest