Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Спътникови снимки разкриха непознати градове

Спътникови снимки разкриха непознати градове

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k720
Руини
Луксозна кутия за бижута и часовници
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
Виж ››

Спътникови снимки, направени през годините на Студената война, разкриха непознати до момента градове, пътища и канали и древни паметници в Близкия изток.

През последното десетилетие археолозите настояваха да се разсекретят спътниковите изображения около териториите на Турция, Ирак и Сирия. Това беше разрешено на годишна конференция на американските археолози.

След разсекретяването се оказало, че земите на Близкия изток са люлка на древни цивилизации и култура, като съхраняват голямо количество от неизучавани паметници.

Съставен е списък от около 4500 места, които представляват интерес за археолозите, като голяма част от тях се намират на територията на Сирия и Турция.

Според предположенията на археолозите по-голямата част от неизследваните градове са от Бронзовата ера, а около тях могат да се видят много разрушени стени и цитадели.

Спътниковите снимки позволяват да се разгледа целия Близък изток и да се изясни как са били свързани тези градове.

Древен Замък

Специалистът по информатика Ерик Канса от института Александрийски архив в Сан Франциско твърди, че спътниковите снимки показват нови факти пред съвременната археология, заради което тяхното изучаване е задължително.

Снимките са направени в годините между 1960 и 1972 година, а броят им надвишава 180 000. Целта на спътниците, които са направили изображенията в онези години, е била да търси съветски ракетни бази и други военни обекти.

Резолюцията на снимките е два метра и въпреки че съвременните спътници разполагат с по-добра разделителна способност, те не могат да предложат снимки с такова историческо значение.

Спътниците са снимали Земята на ивици от 193 километра дължина и 16 километра ширина, а лентите са били спускани в капсули с парашути.

Получените изображения са изкривени и са изисквали допълнителна обработка.

Съществуването на тези снимки е пазено в тайна до 1992 година.

В бъдеще специалистите възнамеряват да публикуват подобни фотографии, които обхващат Африка, Китай и други области от археологичен интерес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest