Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Чудеса»Свети Харалампий - Днес всички желания ще се сбъднат

Свети Харалампий - Днес всички желания ще се сбъднат

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k738
Свети Харалампий - Днес всички желания ще се сбъднат

На днешния ден Българската православна църква почита Свети Харалампий и всеки 10 февруари е известен като ден на чудеса, в който се сбъдват всички желания.

За да се възползвате обаче от вълшебството на днешния ден, трябва да се подготвите предварително. Днес трябва да посетите християнски храм, като носите със себе си мед и олио.

Медът трябва да бъде осветен от духовник, който да прочете специални молитви и песнопения към Свети Харалампий, за да може медът да се зареди с чудотворна сила.

Бурканът с мед и съдът с олио, които занесете в църквата, трябва да бъдат надписани с вашето име.

Когато ритуалът по благославяне се извършва, бурканът и съдът трябва да бъдат отворени, за да могат да поемат от енергията на молитвите.

Свети Харалампий

След това трябва да занесете меда и олиото вкъщи и част от тях да раздадете на близки заедно с хляб за здраве. Останалото хапнете сами.

Свети Харалампий е живял през II век в град Магнезия, където е заемал епископски пост. Светецът е бил столетник, когато е било наредено поголовното убиване и жестоко измъчване на християните.

За да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от вярата си и да принесат жертва в езическите храмове пред статуите на боговете.

Смъртната опасност обаче не спряла Харалампий да проповядва Христовото учение.

Щом разбрал за това, император Септимий Север наредил епископът да бъде заловен и убит.

Свети Харалампий загива мъченически за вярата през 198 г.

В българската народна традиция днешният ден е известен още като Араланбей, Хараламповден и Чуминден. Според народните легенди Свети Харалампий е господар на повечето болести и главно на чумата. Той се приема и като покровител на пчеларите.

Мед за Свети Харалампий

В народните поверия се смята, че днес жените трябва да изметат хубаво домовете си, за да изгонят болестите навън. Днес трябва да се опекат и 3 обредни питки, които да се занесат в църквата за освещаване.

В българската народна етимология се казва, че от днес земята се затопля и вече може да се обработва.

Днес имен ден празнуват Харалампий, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
56
43
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
някоя
някоя
06.03.2014 18:30
аз съм родена на 10.02 :)))
0
15
Вълчица
Вълчица
11.02.2014 09:43
На този ден имат имен ден и Валентините, защото освен Св. Харалампий се почита и паметта на Св. Валентина - по православният календар. Честит празник на всички именници, носещи и двете прекрасни имена.
7
15