Възможно ли е цветовете да лекуват?
Can Colors Heal?
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Психология на Цветовете»Възможно ли е цветовете да лекуват?

Възможно ли е цветовете да лекуват?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983527
Цветотерапия
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Всеки има цветови предпочитания, било то спрямо дрехите си, цвета на колата и къщата си, и т.н. Доказано е, че обкръжаващите ни цветове влияят на нашето настроение и здраве.

Най-ранният метод за цветова диагностика е разработен от швейцарският психолог Люшер преди повече от половин век. Чрез него може да бъде определено душевното състояние на индивида в дадения момент. Нужно е само да се приложи прост за изпълнение тест.

Тестът е базиран на принципа харесва ми – не ми харесва - осем квадрата с различен цвят - от най-приятния до най-отблъскващия. Четирите основни цвята - тъмносин, синьозелен, оранжево-червен и светложълт в палитрата определят характера на човека. Четирите допълнителни - черен, сив, кафяв и виолетов, дават информация за неговото състояние в момента на изследването.

Днес това лечение с цветове се нарича хромотерапия и е доста популярно. За влиянието на цветовете върху организма и нервната система има много доказани факта. Като например този, че червената част от спектъра възбужда и стопля, а синята – успокоява и охлажда.

Хромотерапия

Психолозите смятат, че когато човек се умори от даден цвят, той автоматично започва да търси допир с противоположния. А това води към определени промени в състоянието, тъй като всеки цвят отговаря за определено развитие. Така например червеният цвят винаги влияе на физическото състояние, жълтият – на умственото, а синият – на емоционалното.

Виолетовият цвят от своя страна има способността да увеличава интелектуалната активност, но той може да е и доста опасен. Честият допир до него води до депресивни състояние. Поради това боядисването на големи повърхности у дома с него, особено в детската стая, е непрепоръчително. Детската психика е най-крехка и най-силно се влияе от контакта с цветовете.

Тъмносиният цвят от своя страна понижава кръвното налягане и облекчава болките. Оказва и положително влияние върху гръбначния стълб. Благодарение на обезболяващ си ефект се прилага при лечението на мигрена, удари и възпаления.

Светлите нюанси на синьото успокояват. Прекалено дългото пребиваване в "синя обстановка" обаче предизвиква усещане за липса на пространство и в резултат на това - влошено настроение.

Цветове

Топлите слънчеви лъчи се асоциират с жълтия цвят. Той представлява своеобразен стимулатор за топлина. Хората, на които постоянно им е студено, трябва да се облекат с дрехи в такъв свят. Топлината, която носи жълтото, влияе положително на слънчевия сплит и свързаните с него черен дроб, жлъчка, далак, стомах, подобрява зрението и тонизира кожата.

Огненият цвят – яркооранжевият, действа облекчаващо на дишането и успокояващо върху психиката. Препоръчва се за оцветяване на стени, особено в помещенията, където се спи.

Зеленият цвят действа изключително благоприятно на сърцето и облекчава болежките. И как няма да е така – това е цветът на природата и жизнената енергия.

Червеният цвят носи усещане за топлина и се препоръчва при ниско кръвно (хипотония). С него обаче не бива да се прекалява, защото може да провокира изостряне на хроничните болести.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest