sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Котката и мрака

Котката и мрака

AdminAdmin
Дарт Вейдър
658392
Котки
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

"... Тя вярва в суеверията, черни котки и вуду кукли", се казва в една песен на Рики Мартин. Той не е първият; от древни времена, няколко животни са били както обичани, така и нежелани, например котките. Те са обградени от митове и суеверия, вариращи от нелепи до страховити и не без причина. За разлика от другите домашни животни, които могат да бъдат обучени и обикновено са лоялни и приятелски настроени, котките изглежда имат свои собствени разбирания. Ако имате котка, можете ли честно да кажете, че никога не сте забелязали да ви удостоява със снисходителен поглед докато се разхождате наоколо.

В действителност според китайските легенди, Боговете са избрали котките да управляват света и даже са им дали дори силата на словото, но тъй като котките са искали само да мързелуват и да не работят нищо, правомощията са били дадени на хората.

Котките притежават способността да направят хората нервни в неподходящи моменти. Те имат навика да наежват телата си като чели те са забелязали нещо, което не се вижда с просто око. Това е довело до там нашите предци да вярват, че котките са способни да виждат духове. Скоро след това те също са били кредитирани със способността да правят прогнози за времето и даже според индонезийските легенди, дори да контролират дъжда.

Въпреки че благоговението и страхът се прилагат за всички котки по принцип, по-вярно изглежда въпросът за черните котки. Най-вероятно причината се крие в това, че черният цвят винаги е бил свързван с цвета на нощта, тоест тогава, когато се появява злото. Черно също така е символ на, наред с други неща, сила, сексуалност, съвършенство, богатството и мистерии, лош късмет, нещастие, страх, празнота и тъга (както и по време на погребения). И затова най-лошият тип магия е "черната магия". Затова не е учудващо, че в повечето части на света черните котки са символ на злото.

Котките са били свързвани с Боговете, дяволът, магьосничеството, религията и свръхестественото от векове и в цели култури. Суеверието е подсилено от инциденти като този на краля на Англия, Чарлз I, който притежавал черна котка и го било толкова страх да не я загуби, че даже я е охранявал. Той е арестуван в деня, след като котката му е умряла и е екзекутиран веднага след това. Но като цяло във Великобритания и Австралия черните котки се смятат за символ на късмет и някои хора дори смятат белите котки за носещи нещастие.

Някои по-често срещани суеверия за котки

- Ако черна котка пресече пътя ви, вие ще имате добър или лош късмет, в зависимост от местните обичаи и вярвания.

- За да премахнете лошия късмет на черната котка, която е пресякла пътя ви, решението е да се завъртите, а след това да се върнете към мястото, където това се е случило, като ходите заднишком и бройте до 13.

- Вярванията са, че котките са били или прикрити вещици или техните помощници.

- Също така се е вярвало, че котките имат демони и духове, обитаващи телата им и по този начин имат свръхестествени сили.

- Вярвало се е още, че духовете биха могли да се върнат само ако притежават тялото на котка и само зъл дух може да заеме тялото на черна котка.

- Да видите черна котка след полунощ е равносилно да видите самия Сатана.

- Ако видите котка да седи на гроба на починал човек означава, че душата на човека е обладана от дявола, а пък ако две котки се борят на гроба означава, че дяволът и ангелът пазител на починалото лице се борят за душата му.

- В Ирландия, черна котка да пресече вашия път при лунна светлина означава смърт от епидемия.

- Вярва се още, че ако черна котка изостави къщата, нещастие ще сполети нейните обитатели.

- Да сънувате черна котка е предупреждение за нещо лошо, което е на път да се случи.

- Ако черна котка влезе в една къща или на кораб сама се смята за много добра поличба и котката никога не трябва да бъде изгонвана, за да не отнесе късмета си с нея.

Котката и мрака

Рибарите и моряците, които винаги са били много суеверни, имат много вярвания, свързани с котки.

- Така например е считано за голям късмет да има котка на борда, особено ако тя е била напълно черна.

- Също така, ако котка изтича пред моряк на палубата, той ще има добър късмет, но ако тя пресече пътя му, това означава бедствие.

- Морякът ще има успех, ако котката на кораба му се приближи към него, но ако тя се обърне назад по средата на пътя си, това означава лош късмет.

- Гарантиран начин за предизвикване на буря в морето е да се хвърли котка извър борда

- Жените на моряците и рибарите пазели черна котка у дома, така че да гарантират, че техните съпрузи ще избегнат опасност в морето, това е довело до много откраднати черни котки.

Няма абсолютно никакво научно доказателство, че котките могат да повлияят на късмета. Всъщност при един експеримент, провеждан от Марк Левин се оказало, че нито черна, нито бяла котка може да предизвика драстични промени в късмета на хората.

Но въпреки всички доказателства за обратното, суеверията за котките са толкова древни и така вкоренени в нашата душа, че ще минат векове преди котката да се смята за напълно невинна. Разбира се що се отнася до котките, надали те ще харесат това. Както някой е казал: "Към котките някога са се отнасяли като към благородници и те го помнят".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

Изпрати
Tiana
Tiana
13.08.2014 16:25
И аз си имам котенце! Люси е само на три месеца, но е голяма беля. И честно казано, има навика да ляга някъде винаги близо до мен и да втренчва немигащ поглед право в лицето ми, от което не на шега ме побиват тръпки, особено когато е вечер, а аз съм сама.
0
0
Suni Dani
Suni Dani
01.03.2014 12:26
Имам черна, бяла с жълтичко и 2 пъстри котки.
Та за черната - сама влезе по някакъв начин вкъщи, беше мъничко котенце (май съседите го оставиха нарочно в нас, защото знаят, че ние обичаме котките, животните).
Та, според мен носи късмет, защото спечелихме голяма сума от 1 игра.(но може и да е от подковата която имаме вкъщи)
А за пресичането аз мисля, че твоята черна котка, ако ти пресече път нищо няма да се случи.Аз само се завъртвам, ако чужда ми пресече пътя :)
1
0
евгени
евгени
05.10.2013 18:33
хора имам тигрова котка която прави с език по един особенен начин и постоянно се чисти разбирам котките се чистят но той го прави постоянно и след това ми се случват само лоши неща дори и на семейството ми и дори като разбере или пък само като ни чуе че се караме. според мен забелязвал съм го че от време на време нещо халца ли повдигаму ли се и ме съмнява да не е болен, но ви казвам, че това негово чистене не ми харесва, щото после какви ли не лоши работи ни се случват моля дайте ми съвет какво да правя
0
0
Лилит
Лилит
05.02.2014 15:42
научи се на правилна пунктоация, като за начало ....
1
0
Blare
Blare
30.07.2013 01:53
глупости, и аз имам черна котка и съм си напълно ок
П.С. обичам си Рин и не си я давам :)
4
1
вили
вили
15.02.2013 09:12
аз имам една сиамка в къщи.много я обичам. казва се- нора.
0
0
sneja
sneja
26.06.2012 15:13
Живеем на вила и имаме домашен любимец болонка снежно бяла От около месец към нас се присъедини черна котка Дойде от гората и се настани трайно Не и пука от нас и от кучето С четири очи гледа да се намъкне в стаята даже съска когато прибираме и кучето и иска като че ли да каже че тя е по подходяща за нас С две думи нахална Изглеждаме много странно когато извеждаме кучето и тя се разхожда с нас и даже му се гали Закача го и иска да ни се хареса Та ходим си ние по улицата с черна котка и бяло куче просто уникално
3
0
Ирина
Ирина
06.04.2012 19:11
Аз имам черна котка,колко пъти ми е пресичала пътя не знам!Но ако това е вярно сигурно до сега да съм умряла..
2
0
Вероника
Вероника
13.03.2012 20:16
Това за лошия късмет на черните котки хич не е вярно!!! Имаме две такива - Джена и Феликс. И двмата са страхотни приятели, също така и кучето ни Арес!
2
0