sanovnik.bg»Статии»Сънища»Недоспиването е вредно колкото цигарите

Недоспиването е вредно колкото цигарите

AdminAdmin
Дарт Вейдър
656376
Недоспиване

Недоспиването е вредно за сърцето точно толкова, колкото и цигарите. Но ако редовно се наспивате, това намалява риска от инфаркт с повече от 50 процента.

Изследване на холандски специалисти от Националния институт по обществено здраве, което е продължило 12 години, обхванало над 14 000 души.

Резултатите от изследването показали, че отказването на цигарите, особено в комбинация със здравословно хранене, намалява риска от инфаркт и сърдечно-съдови заболявания.

Среднощно хранене

При недоспиване обаче рискът от инфаркт и от различни видове сърдечно-съдови заболявания се увеличава точно толкова, колкото и ако злоупотребявате с цигари.

За нормален сън се смятат седемчасовият. Но съвременният човек почти не спи – освен че е затрупан с ангажименти, свързани с работа извън службата му, той гледа телевизия и през нощта и постоянно е в Интернет.

Недоспиването вече се е превърнало в навик за много хора, без те да си дават сметка колко вредно е това за тяхното здраве. Недоспиването повишава риска от много сериозни заболявания и се отразява зле на сърцето.

Цигари

При недоспиване се нарушават всички функции на организма. Тъй като човешкият организма има нужда от презареждане и възстановяване, той не може да се приспособи към липсата на сън.

Всеки човек има нужда от различно количество сън. За някои е достатъчно да спи 7 часа, за да се чувства отпочинал, за други и 10 часа не стигат.

Но ако човек спи по-малко от 7 часа на ден, рискът от сърдечни заболявания нараства. При недоспиване се отделят много хормони на стреса и се вдига кръвното, което е един от сериозните фактори за риск от инфаркт и инсулт.

Дори лекото недоспиване нарушава обмяната на веществата и води до спънки в работата на сърцето. Генетично човешкият организъм е програмиран да е в будно състояние нощем само в два случая – когато трябва да си търси прехрана или да се защитава от опасност.

За да навакса енергията, изгубена в тези случаи, човек яде много. Точно затова недоспалият съвременен човек през нощта често е до хладилника. Това води до затлъстяване и отново повишава риска от сърдечни заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest