sanovnik.bg»Статии»Сънища»Защо недоспиването ни прави агресивни?

Защо недоспиването ни прави агресивни?

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Агресия

Липсата на достатъчно сън може да изиграе лоша шега и освен че няма да се чувствате работоспособни, тя може да предизвика също така и пристъпи на безпричинна агресия.

Човешкият мозък, който е лишен от необходимото време сън, през който се възстановява, поднася на собственика си неприятни изненади.

Сред тях е качването на килограми, преждевременното остаряване, нарушаването на обмяната на веществата, различни хронични заболявания.

Събуждане

Здравословният сън продължава осем часа. Но за да се справи човек с всичките си задължения, често краде от часовете за съня си. Често хората не осъзнават, че липсата на достатъчно сън се крие в повечето им неприятности и неуспехи.

Мозъкът се изморява след дълги часове на работа. Заради това при липса на достатъчно сън за възстановяването му се появяват признаци на понижена концентрация на вниманието.

Липсата на достатъчно концентрация може да се окаже деструктивна за хора, чиято работа е свързана с постоянно повтарящи се действия. Това се отразява също така и на шофирането.

Липсата на достатъчно сън е причина за постоянно главоболие, което може да се превърне и в тежка мигрена. Болката е концентрирана в горната част на главата, преминава областта на шията и дори може да се спусне към гръбнака.

Недоспиване

Главоболието, липсата на концентрация и възникналото заради недоспиването безпричинно раздразнение стават причина и за безпричинни изблици на агресия от страна на недоспалия човек.

Когато не сте се наспали и мозъкът не е отпочинал достатъчно, всичко ви дразни и най-малката забележка от страна на някого е в състояние да отприщи силна агресия от ваша страна.

Това може да се отрази и върху хората, които обичате, и след като пристъпът премине, ще се чудите защо сте им се нахвърлили, без на практика да има сериозна причина за това. Отговорът е ясен – причината е в това, че не сте се наспали както трябва.

Освен че предизвиква пристъпи на безпричинна агресия, недоспиването може също така да предизвика силен гняв, липса на интерес към каквото и да е, депресивни състояния и дори склонност към самоубийство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest