Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Как помага Паневритмията

Как помага Паневритмията

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983364
Паневритмия

Паневритмията е неминуемо свързана със съзнанието. Тя въздейства върху него, посредством музика, движение и слово.

Музиката на Паневритмията е в съответствие с най-здравословния ритъм на човешкото тяло. Тя организира всяка негова клетка, като помага на процесите да текат правилно.

Ритъмът и темпото на Паневритмията не трябва да се променят. Ако то е бързо, тялото няма да може да се нагоди към ритъма, желаните геометрични фигури няма да се изпълняват правилно, а смисълът на песните ще се изгуби в бързината.

Петър Дънов

Всеки, веднъж чул музиката на Паневритмията, остава запленен от нея. Като че ли дошла някъде от космоса, тя е красива, даваща наслада, спокойствие и уравновесяване на душата.

Движенията в Паневритмията са съобразени с желанието за извличане енергия от Пространството при завъртане на кръга вляво.

Правилните движения означават правилно боравене с електромагнитните течения, хроналното поле на Земята и Космоса, както и други фактори на природата.

При продължителни занимания с Паневритмия, процесите в човешкия организъм започват да протичат правилно, изгражда се добро здраве и хармонична личност, живееща според законите на Природата и Космоса.

Текстовете на песните в Паневритмията са създадени през 20-те години на миналия век. Въпреки това те отговарят на всички правила на съвременната психотерапия.

А малкото думи с негативен оттенък като „прегради“, „беда“ и други, започват да се появяват чак от 20-то упражнение „Побеждаване“ и се неутрализират в контекста на всяка песен.

Танц Паневритмия

Те фино ни учат как да живеем в хармония с останалия свят и хора, като ни връщат към изначалната връзка с природата.

Заложените в словата морални ценности се затвърждават, чрез положителна и висока повтаряемост.

Паневритмията се гради на принципа на градацията. Започва се с прости движения, музика и слово, като постепенно и плавно се преминава към по-сложни. От малките идеи започват да се зараждат по-големи, разширяват се и се обогатяват.

Освен връщане към природата, Паневритмията улеснява себеусещането на всеки човек, като неделима част от Космоса. Той осъзнава своето „аз“ и душевната си уравновесеност, както и лична отговорност за предназначението си на Земята.

Паневритмията се изпълнява колективно, в кръг. Практикува се най-вече от дъновистите, рано сутрин. За големите колективни сбирки има определени дати, следвани ежегодно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мишо
Мишо
22.04.2013 09:59
Велико нещо е хармонията на човека и природата. Голям е Дънов! Много мъдрост и много истина има в неговото учение. Жалко, че не се прави нищо, да се популяризира. Обществото ще има полза от това.
3
0