sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Сонда ще мери пулса на Марс

Сонда ще мери пулса на Марс

MarianeMariane
Джедай
329112263
Марс

Когато през есента на 2011 година НАСА обяви, че слага край на програмата на Космическите совалки, за да насочи усилията и ресурсите си за изследване на Марс мнозина заподозряха, че учените обсебени от Червената планета. Сега можете да бъдете напълно сигурни – не просто са обсебени, а маниакално завладени от мисълта за съседа ни.

Брус Барнерт от НАСА е водещ изследовател в новия проект на американската космическа агенция, наречен „InSight“. Целта на сондата, която учените планират да изстрелят през 2016 година, ще бъде да се проучи сеизмичната активност на планетата, топлината, която ядрото на планетата отдава на повърхността както и влиянието на различните приливни сили от Слънцето и марсианските спътници.

Хора на Марс

Сондата, която американските учени ща изпратят към Марс, ще бъде оборудвана със сонда, сеизмична лаборатория и специализирано оборудване за наблюдаване и изучаване на движението на Марс около Слънцето.

„Мисията на новата сонда, ще бъде предимно географска и геоложка. С помощта на технологиите ще се опитаме да уловим пулса на Марс“, обяснява Брус Банерт. Експертите се надяват с помощта на новия апарат да изучат в подробности вътрешния строеж на планетата и да открият от какво точно е съставено ядрото му.

Червения гигант продължава да озадачава геолозите с липсата на движение на тектоничните плочи, както и с факта, че част от повърхностната кора на планетата е намагнетизирана на огромни ивици, които имат променлива полярност, широки са 150 км и достигат дължина до 1000 км, като удивително напомнят земните океански дъна.

Сонди на марс

Стартът на сондата, направена по подобие на предшественика си „Феникс“, е предвиден за март 2016 г. Предвижданията на учените са, че сондата ще достигне крайната си цел – Марс, шест месеца по-късно, през септември 2016 г. Предвидено е продължителността на работа на апарата да е около две години.

Според конструкторите на проекта поне 720 земни (700 Марсиански) дни сондата ще работи на повърхността на планетата. Интересен факт е, че стойността на този космически проект е едва 425 милиона щатски долара. От НАСА обясняват това, с активното използване на вече разработени по-рано системи.

Сондажната система се предвижда да бъде възложена на инженерите от Германския аеродинамичен център. По-голяма част от оборудването на новата сонда ще бъде изработено и сглобено в Лабораторията за реактивно движение, собственост на НАСА. Същата лаборатория е и създател на известните марсоходи „Кюриосити“, „Опортюнити“ и „Спринт“.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest