Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Маите»Перуанската цивилизация е тръгнала от маите преди 5000 г

Перуанската цивилизация е тръгнала от маите преди 5000 г

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983371
Маи

В продължение на десетилетия археолози разследват и обсъждат причините за появата на отделна южноамериканска цивилизация в Перу, по време на късния архаичен период (3000-1800 г. пр. Хр.). Един от постоянните въпроси е за ролята на селското стопанство и по-специално на царевицата в еволюционния процес на тези ранни комплекси и централизирани общества.

До сега най-разпространената теория бе, че морските ресурси, а не селското стопанство и царевица са били икономически двигател на развитието на цивилизацията в района.

Перуанска цивилизация

Днес проучванията, водени от д-р Джонатан Хаас, предоставят ново виждане по въпроса, чрез наблюдението на микроскопични доказателства, намерени в почвата, върху каменни сечива и др., които са датирани чрез метода C 14 (въглеродно изследване, което определя с точност датата на произхода на изследвания материал).

След дълги години на проучвания, Хаас и колегите му заключват, че по време на късната архaйка, царевица е била основен хранителен компонент в менюто на хората, живеещи в региона Норте Чико в Перу. Това е било и място на културен разцвет през 3-то хилядолетие пр. Хр.

Това ново доказателство показва ясно, че най-ранната поява на цивилизацията в Южна Америка е на базата на селското стопанство, както и в другите велики цивилизации на Месопотамия, Египет, Индия и Китай.

Тераси за киноа в Перу

Общ елемент между всички тези древни световни сили е зърното, което гарантира надежден доход и е лесно за съхранение. В Перу учените откриват, че царевицата е навсякъде. Тя е неизменна част от начина им на хранене и ключова част от икономиката на цивилизацията.

Изследванията са съсредоточени от района Норте Чико до северните и централни части на Перу, от Андите до западно крайбрежие. Районът се смята за мястото, където се осъществява културната еволюция в Андите.

За периода от 2002 до 2008 г. са изследвани 13 локации за производство, преработка и потребление на царевица, датирани между 3000 и 1800 г. пр. Хр.

Изследователите заключват, че разпространението на царевицата на различни места и в множество домакинства показва, че този отрасъл се е отглеждал активно в региона. Проучването показва колко голямо всъщност е значението на селското стопанство при осигуряването на здрава икономическа основа за възхода на централизирани, комплексни и световни цивилизации.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest