Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Съществува ли живот на други планети?

Съществува ли живот на други планети?

AdminAdmin
Администратор
658325
Съществува ли живот на други планети?

Повечето от нас в някакъв момент от своя живот са размишлявали върху тази вечна загадка. Дали ние сме единствените в недрата на този безкраен океан, неречен Вселена? Нека да се опитаме да се запознаем с безкрайния списък от възможности, намиращи се някъде в дълбините на нашето въображение.

Извънземните винаги са били обект на човешките изображения под разнообразните форми на филми, картини или известни истории. Тази тема е обект на множество дебати - не само между познати хора, но и между интелектуалците по цял свят. Един е фактът, който се откроява ясно: до тази дата не съществува доказателство, което може категорично да докаже наличието на друга форма на живот, различна от тази на Земята. Въпреки че няма доказателства, перспективата да съществува и друга цивилизицалия си струва да бъде разгледана.

Най-важният фактор в определянето на наличие на живот е средата. Ако приемем, че условията, каквито са тези на Земята, могат да бъдат създадени или вече съществуват някъде във Вселената, тогава идеята за живот на друга планета е почти категорична. На базата на механизмите за оцеляване на човешките същества ние сме в състояние да предположим, че има цял нов набор от същества, подобни на нас.

Викинг пробите, изпратени през 1976 на Марс, са установили химична активност, която е доста подобна на всекидневната активност на живите организми на Земята. НАСА е провела детайлни анализи на мострите, събрани от пробите и е спряла спекулациите за съществуването на друг живот, позовавайки се на липса на доказателства. През 1961 американският астроном Франк Дрейк създава уравнение, предполагащо наличието на много други носещи в себе си живот планети. Уравнението включва 7 фактора, като възраст и формиране на звездите или брой на подобните на Земята планети и т.н. През 2001 изскача друга актуализирана теория, базираща се на набор от уравнения, доказващи съществуването на много други планети, които могат да поддържат живот. Луната на Юпитер, Европа, излъчва инфрачервени лъчи, което е типично за такива организми като бактериите. Всички гореизброени инциденти са окуражили интересите и са подновили проучванията на изследователите навсякъде по света да докажат веднъж завинаги има ли друг живот или не.

Съществуването на живот извън слънчевата система е доста спорен въпрос. Има хора, които вярват, че поради необхватността на Вселената трябва да съществува планета като Земята, която да поддържа живот. Смята се, че съществува паралелна на нас цивилизация, вирееща някъде из космоса. Единственото ограничение пред нас и извънземните е че и двете страни не са открили някакъв механизъм на комуникация.

Ние, хората, сме изминали дълъг път от своята еволюция на тази планета. Но постиженията ни все още не са способни да ни накарат да почувстваме такова извънземно съществуване (ако въобще има такова). По подобен начин, даже и да предположим, че някъде съществува и друга цивилизация, даже и на нея ще й е необходимо да извърви дълъг път, за да се свърже с нас.

Друга теория предполага, че има само една уникална структура (като тази на Земята), която съдържа верните компоненти за поддържането на живот.

Съществува ли живот на други планети?

SETI (център за търсене на извънземен интелект), намиращ се в Маунтин Вю, Калифорния, е посветен на намирането на друг живот във Вселената. Организацията работи в две направления: изследване и развитие, и проекти. Първата част включва разработването на нови техники за търсене и оборудване, а втората- проекти за добре планирана стратегия на търсене на доказателства за друг живот.

Остава фактът, че дотук не сме открили извънземни, но и не сме открили нищо, отхвърлящо възможността за наличието му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
58
46
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
тарататам ... бум !
тарататам ... бум !
30.11.2012 22:11
да може да съществува друга цивилизация но не е много вероятно според мен ... добре да предположим че има други същества на някаква друга планета , но защо те да са по напреднали във всяка област от нас хората , ами ако са на същото ниво или дори по назад в еволюцията а пък и ако нямат късмет като нас и на звездата или планетата им и остава малко живот или пък както е станало с динозаврите и метеорит или комета ги погуби или пък видът им взаимно се е избил както нас хората ни заплашва със същото ядрените оръжия .... е да ако са надминали нашите най - големи постижения и технологии като радиотехнологиите , овладяване на антиматерията(гориво за по - ефикасни космически двигатели)и вече са се заселили на друга планета със със 99 % сигурност ще оцелеят но според мен малко е вероятно да са толкова напреднали технологично ... да някои ще кажат вселената е необятна. но това е малко значителен фактор.
1
3
Мария-Антоанета Русева
Мария-Антоанета Русева
09.11.2011 12:07
Има извънземни според мен.
4
0
Габи
Габи
09.05.2011 16:30
Аз също вярвам, че извънземни има, но ние хората не сме готови интелектуално да се свържем с тях. Да ще се съглася със Стоянка Петева, аз също мисля, че древните са били посетени от извънземна цивилизация, искаща да помогне на човечеството с напредъка. Има много теории за извънземни, за Луната, за НЛО, като цяло за Вселената. Това обаче са теории. Ние земляните, ако бъдем достатъчно умни, един ден ще имаме възможността да се срещнем с тази извънземна цивилизация. Вярвайте в тях защото аз съм сигурна, че те са там някъде, просто по пътя на логиката в безкрайния Космос да сме само ние, не ми се вярва. Това е моето мнение.
4
0
стоянка петева
стоянка петева
04.04.2011 11:13
Извънземните съществуват още от древността. Това се вижда ясно на рисунките от древните хора. Човекът кацна на Луната. Има напредък в космическите познания. Това се случи в двайсети век. Ние сме в детска космическа възраст. Щом древните говорят за извънземни същества, значи преди много години тук е имало такива, които са много, много напред в космическите си познания. Възможно е дори да не ги виждаме, заради бързата им свръхзвукова скорост. Мисля, че НЛО има, но не е настъпило времето, когато отново да общуват с нас. Те ще го изберат и дано да е за добро.
4
0
ЕКСИ
ЕКСИ
18.02.2011 14:54
Каква загуба на пространство.
1
0
андреа
андреа
09.01.2011 17:57
Сподед мен съществуват.
1
0