Поверия за Луната

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983527
Поверия за луната
Луксозна кутия за бижута и часовници
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
Виж ››

Най-старото, като че ли иронично поверие за Луната било, че е направена от зелено сирене. То произлиза от значението на зеленото като нещо ново, неопитно. Младото, още неузряло сирене прилича на Луната по цвят и по форма.

Това вярване е било доста разпространено. През 1 500 г. Д. Хейууд пише: "Който мисли, че Луната е направена от зелено сирене...е дръвник и глупак." Тезата му е подкрепена и от Еразъм: "Той накара приятелите си да мислят, че Луната е направена от зелено сирене."

Суеверията, свързани с Луната са много. Това е така, тъй като и тя, както и Слънцето отчита хода на времето. За древните хора Луната е имала огромно значение. Тя им осигурявала лесни и удобни обяснения за някои от необяснимите феномени. Ето някои от най-интересните, достигнали до нас поверия:

- Нарастващият лунен сърп носи късмет на пътешествениците и любовниците. Препоръчително било тръгващите на път да носят пендатив с формата на сърп.

Луната

- Обръч около Луната предвещава дъжд или сняг.

- Най-добре е брак да се сключва при пълнолуние или няколко дни преди това.

- Ако лунните лъчи при пълнолуние осветят лицето на някого, той ще полудее.

Пълнолуние

- Ако се разболееш на осмия ден от новолуние, ще умреш.

- Обир, предвиден на третия ден от новолунието, е обречен на провал.

- Лошо е, ако видиш новата луна през лявото си рамо, но е на хубаво, ако я видиш през дясното. Чака те щастие, ако я видиш пред себе си.

- Ако видиш сърпа на новата луна през затворени прозорци или през клоните на дърво, е на лош късмет.

Общоприет факт е, че пълнолунието действа странно на хората. По това време на месечният цикъл на Луната се наблюдава засилена престъпност, стават повече скандали, убийства, дори пожари. През 1982г. началникът на нюйоркската полиция обявил точно пълнолунието за виновник за внезапното увеличение на бомбените заплахи.

Терминът "тъмната страна на Луната" се отнася за периода, обхващаш периода от пълнолунието до новолунието. Той открай време носи беди на хората и е известен още като Периодът на нащърбената луна. Следващият период - "светлата страна на Луната", е този от новолунието до пълнолунието. Той е смятан за доста по-благоприятен. По това време луната нараства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest