sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Защо страховете ни предизвикват болести

Защо страховете ни предизвикват болести

НевенаНевена
Новак
2821
Страхове
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Какво е страх?

Всички сме изправени пред страха. Ще осизнаете този факт, като си включите телевизора или прочетете световните събития отразени във вестника. От какво се страхуваме? Страхът може да се облече в много форми. Например страх ни е да поканим някой на първа среща, страх ни е да отидем на интервю за работа, страх от самота, страх от смърт.

Страхът е верижна реакция в мозъка, която в своя край освобождава химикали, причиняващи високо кръвно налягане, сърцебиене, учестено дишане, разширени зеници. Мозъкът е изключително сложен орган, създаден от над 100 милиарда клетки. Неговите функции са съзнателни и автоматични, познати също, като автономни. Страхът е изцяло автоматичен отклик, ние несъзнателно го задействаме.

Дори и да осъзнаем какво се случва, той вече е свършил своята работа. Страхът изглежда, като нежелана емоция, но понякога е важен и необходим, за да ни предпази от опасност. Когато мозъкът го активира, възникват два различни пътя. Единият е измамният път, който е кратък и не взима друг фактор под внимание. Той казва на мозъка да не рискува. Другият път е главният - по-логичен и рационален. При него мозъкът разглежда всички опции и преценява дали има нужда да се страхува.

Страхова невроза

Последиците от страха

Без значение по кой път ще ни отведе, той активира хипоталамуса. Това е онази част от мозъка, която задейства нашите защитни реакции и инстинкта ни за самосъхранение. Така че при страх, нашите защитни реакции отклоняват потока на енергия от режийните си функции, за да го използват срещу опасността. Хормоните, като кортизол и адреналин увеличават кръвното налягане, сърдечната честота и захарта в кръвта, и забавят кръвта към основните групи мускули в ръцете и краката. Така ги подготвят в готовност за бой или бягство.

Човешкото тяло реагира на страха, без значение дали заплахата е истинска или въображаема.

Това означава, че при често активиране на страх или стресови ситуации, отнемаме на тялото възможността да се върне към нормалното си състояние.

Къща на ужасите

Научни изследвания доказват, че високите нива на кортизол могат да увредят сърцето, да отслабят имунната система и да предизвикат затлъстяване, което води до повишен холестерол, намалена костна плътност и депресия.

Какво да правите?

За да се справите със страха, трябва да сте наясно с източника му. Нужно е да се изправите срещу него, за да го преодолеете. Всеки път, когато го правите ще осъзнавате, че страхът е бил само мисъл, а мислите могат да се контролират.

Ако ви е трудно да се справите със страховете си, потърсете професионална помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ани
Ани
12.03.2013 15:41
Оффф,де да беше така лесно!Страхувам се от дете от смъртници и макар вече да съм преживяла случаи в семейството ми пак не мога да го преодолея!
1
0