sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Откриха планета-сестра на Земята

Откриха планета-сестра на Земята

MarianeMariane
Джедай
329112263
Откриха планета-сестра на Земята
3D куб Ubik за деца и възрастни-16%
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
14.28 лв.
Виж ››

Дълги години учените по цял свят изказваха мнение, че е слабо вероятно да се открият други планети, които да са подходящи за живот. Изследване на учените астрономи от астрофизичния център „Харвард-Смитсон“ е на път да обори това схващане. Според тях живот може да се е развил и на немалко други планети, някои от които съвсем близо до нас.

Използвайки данните от космическия телескоп Кеплер, д-р Кортни Дресинг съвместно с д-р Дейвид Карбъноу са изследвали над 158 000 червени джуджета и планетите, които обикалят около тях. Като червени джуджета учените определят звезди, които са по-малки на размер от Слънцето и са с по-ниска температура.

Откриха планета-сестра на Земята

Доскоро тези студени слънца бяха пренебрегвани от астрономите, тъй като предполагаха, че поради по-ниската им температура не е възможно да се развие живот на планетите обикалящи около тях. Самите планети, в системите на звездите червени джуджета, обикалят в тясна орбита около тях. Това предполага, че те са обърнати към своето слънце само с едната си страна.

Наличието на дебела атмосфера или дълбок океан биха могли да помогнат за по-равномерното разпространение на топлината получавана откъм осветената страна, както и да служат за защита от вредните ултравиолетови лъчения, типични за този вид звезди.

Сега учените застават на противоположна позиция. Живот може да има, просто не във вида, в който ние сме свикнали да го виждаме. При проучването на близо 100 планети обикалящи около червени джуджета, д-р Дресинг и екипът и са открили поне три планети много подобни на нашата Земя.

Повече от половината от изследваните планети са били с размери не превишаващи тези на газовия гигант Нептун. Обобщените данни от анализа показват, че най-близката планета подобна на Земята може да се намира много по-близо отколкото се предполагаше.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest